Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.2.23 / dotaz č. 153352
Dobrý den,

od roku 2012 provozuji na základě licence na výrobu elektřiny FVE (do 10 kW) na střeše svého rodinného domu. Jsem jediným vlastníkem jak FVE, tak rodinného domu. Přebytky dodávám do sítě na základě smlouvy o výkupu uzavřené s dodavatelem. Čerpám zelený bonus. Nyní bych chtěl, abych jediným vlastníkem rodinného domu i FVE zůstal já, ale aby FVE provozoval můj bratr. Přitom je pro nás zásadní, aby zůstala zachována bratrova možnost čerpat zelený bonus.

Počítáme s tím, že bratrovi dám k užívání FVE (na základě dohody o užívání nebo nájemní smlouvy), zajistím zrušení své licence a zřízení jeho licence ke stejnému okamžiku, bratr uzavře s dodavatelem novou smlouvu o výkupu a registruje se u OTE jako výrobce z obnovitelných zdrojů.

Co dalšího je třeba udělat, abychom měli jistotu, že OTE bude bratrovi po jeho registraci vyplácet zelený bonus?
Co by mohlo mít za důsledek ztrátu nároku na zelený bonus? (mohlo by to být i to, že bychom se rozhodli zvýšit instalovaný výkon na 12 kW?)

Velmi děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den,

omlouváme se, ale tento dotaz přesahuje znalosti, jedná se spíše o praktický dotaz na úřední postup, než na legislativní, dotační nebo technické skutečnosti. Doporučujeme Vám se proto s dotazem obrátit přímo na OTE. Případně se zkuste obrátit na kOZE (komora obnovitelných zdrojů), která by s tímto mohla mít zkušenosti.

Ještě jednou se omlouváme za obecnou odpověď, ale nemyslím si, že je možné ji řešit skrze EKIS

s pozdravem
Michal Čejka