Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.4.23 / dotaz č. 156702
dobrý den,
rád bych se zeptal ne nazávislý názor na fotovoltaiku. mám několik nabídek, střecha de facto na jih jihovýchod
topení a ohřev vody plynem, spotřeba eletřiny cca 5megawat tepelné čerpadlo na bazen.
- fotovoltaiku ano či ne? návratnost příliš nepřeepkládám nicméne nižší náklady na energie v duchodu
-event příprava ne výměnu konte za čerpadlo? nyní kondenzační 5 let fcí kotel, teplota vody v systemu 55 st
- pokud ano - jaké panely / monokrystal či jiné ? /
- asi stacionární baterie
- vyplatí se virtuální baterie ?
- jaký výkon 5 nebo např 7 -8

děkui laskavě za Váš čas
Hezký den.
Vámi udávaná spotřeba elektrické 5 MWh (tedy 5 000 kWh) odpodívá spotřebě obvyklé domácnosti, zvýšené o Vámi avizovanou spotřebu na ohřev vody v bazénu.
Pokud by jste chtěl část této elektrické energie pokrýt systémem fotovoltaiky, doporučoval bych max. instalovaný výkon na úrovni cca 3.5 kWp. Teoretická výroba je zhruba 3 500 kWh elektrické energie. V souběhu provozu domu a řekněme nadstandardní spotřeby elektrické energie pro ohřev bazénu je předpoklad, že by jste cca 45-50% této výroby mohl využít pro přímou spotřebu. Pokud ny jste doplnil baterii, např. cca 9 kW, zvýšilo by se využití na cca 70-75%.
Jakékoliv další zvýšení instalovaného výkonu sice mírně zvýší využití výroby díky prodloužení výkonu do jarních a podzimních měsíců, zvýší se ale zároveň výroba v létě, kterou nedokážete spotřebovat.
Instalace TČ místo kotle na zemní plny - máte topnou soustavu provozovanou na 55°C (možná s možností ekvitermní regulace). Tepelná ztráta objektu nebude nízká - orientačně odhadem 16 kW při venkovní -15°C. Nejsou to vhodné podmínky pro instalaci TČ. Bylo by vhodné dům zateplit, poté uvažovat o případné změně zdroje. Pořizovací náklady na TČ (spíše s ohledem na pozemek) vzduch / voda se pohybují na úrovni zhruba 280 000 Kč; provozní náklady (při optimalizaci objektu) jsou u TČ na úrovni cca 2 - 2,1 Kč / kWh (pozapočítání COP); u zemního plynu pak aktuálně cca 3 Kč/kWh. Návratnost je tak velmi dlouhá.
FVe systém se pro vytápění moc neprojeví, výroba FVe je od listopadu do konce února velmi nízká, leden a únor pak často nulová.
Virtuální baterie - ano, ta se vyplatí, pokud budou stávající podmínky i v budoucnu, je možné díky ní snížit provozní náklady, resp. zpětně využít odevzdanou elektricku eergii v létě se zvýhodněním v zimě. Otázkou je, jak se po aktuální masivní instalaci FVe v celé evropě bude nakládat s přebytky elektro v létě a chybejícím kapacitám elektráren v zimě.
Typ panelů - nemá smysl porovnávat jednotlivé principy - porovnávejme účinnost panelů, která by se aktuálně měla pohybovat spíše nad 21%.
Pro podrobnější porovnání by bylo potřeba znát celkové parametry objektu a doporučoval bych provést posouzení objektu a nastavení možností příležitostí úspor energií tak, aby jednotlivá opatření na sebe navazovala. Např. velké snížení spotřeby energie je možné prověřením tepelných izolací rozvodů topení v suterénech a také optimalizace řízení teploty v jednotliých místnostech.