Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.3.23 / dotaz č. 156978
Dobrý den, jsme důchodci a řešíme vytápění RD dvougeneračního zatepleného ,okna plastová dvojskla. Tč. nebo plyn. Nám se zdá, že do dvou let bude cena plynu na vytápění výhodnější než elektřina, které bude díky zvýšené poptávce dražší. Víme, že je hodně proměnných, ale poraďte. Děkujeme
Dobrý den,
Váš dotaz je velmi obecný. Není zřejmé, čím nyní topíte, zda například plynem a zvažujete přechod na tepelné čerpadlo, nebo topíte např. elektřinou.
Od toho se v rozhodnutí jaký zdroj zvolit odvíjí výše investice na jednotlivá opatření.

Obecně je cena plynu stále nižší, než cena elektrické energie a tak to nejspíše i zůstane.
Provozní náklady vycházejí v obecné rovině u tepelného čerpadla spíše nižší než u vytápění zemním plynem. Je to dáno díky topnému faktoru (účinnosti) tepelného čerpadla. Ačkoli jej pohání elektrická energie, tak díky využití energie okolního prostředí, má tepelné čerpadlo zhruba poloviční až třetinovou spotřebu energie (případně i nižší, záleží na konkrétním výrobku, regulaci, provozu apod.).
Na druhou stranu je elektrická energie oproti zemnímu plynu dražší. Na poměru mezi těmito cenami pak závisí, jaká technologie je při provozu levnější.
Někdy se rozdíl v provozních nákladech liší minimálně, někdy může rozdíl činit několik tisíc (či desítek tisíc).

Do úvahy doporučuji zahrnout i vliv na cenu elektrické energie pro ostatní spotřeby domu. Při vytápění plynem má domácnost obvykle jednotarifní sazbu D01d/D02d s vyšší cenou za spotřebovanou kWh; při instalaci tepelného čerpadla má celá domácnost sazbu D57d s vysokým a nízkým tarifem, obvykle s nižší cenou za kWh, ale vyšším stálým platem za jistič.

Pro podrobnější analýzu doporučuji využit např. kalkulačky pro porovnání zdrojů dostupné na internetu, případně navštívit některou z poboček EKIS, seznam zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS



Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk