Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.4.23 / dotaz č. 157256
Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně postupu při odpojení od centrálního zdroje vytápění společnosti Terea v Chebu a realizování plynového kotle včetně komínu čtyřpodlahové budovy sloužící jako ubytovací zařízení. Dále Vás chci poprosit o radu ohledně přibližné cenové náročnosti ohledně odpojení od centrálního zdroje, jelikož mi bylo sděleno, že město a nebo Terea můžou požadovat i vyjmutí trubky ze zemně zavedené do objektu. Dále mi bylo řečeno na životním prostředí, že se změnou vytápění na plynový kotel nebude z jejich strany problém, na stavebním úřadu mi sdělili, že pro schválení stavebního povolení bude potřeba energetický posudek, který musí být v souladu s nějakými jejich pravidly pro posuzování a když jsem volal místním projektantům, tak mě od toho spíše odrazovali, že to odpojení od centrálního zdroje a následně realizaci plynového kotle bude velký problém a že se nám to nejspíše nepodaří. Na stavebním úřadě mluvili ve podobném duchu, ale tak trochu věříme, že tyto názory nejsou objektivní, jelikož Terea spadá pod město Cheb. Když jsem mluvil s panem Zagermanem (ředitelem Terei) na podzim, tak mi sdělil, že to půjde odpojit. S Tereou máme smlouvu, kde je uvedeno, že musíme dát výpověď do poloviny roku pro ukončení dodávky TUV a tepla do konce roku.

Z těchto důvodů Vás chci poprosit, jelikož ceny tepla i po zveřejnění zprávy Terei o zlevňování dodávky tepla a TUV jsou obrovské, o to zda by jste nám mohli poradit jak správně postupovat ohledně realizace změny vytápění? A také v první řadě, jestli je to vůbec výhodné.

Také potřebujeme realizovat správné nadimenzování čerpadla, která vhání teplou vodu do okruhu, jelikož když zapneme topení, tak ve všech pokojích není rovnoměrné teplo, to je jen v případě, že by jsme jetě zvýšili průtok, což by znamenalo na některých pokojích naopak nadměrnou teplotu.

Moc Vám děkuji za vstřícnost a pokud by to bylo možné, tak bych se s Vámi rád sešel, když by jste si udělal čas a navrhl termín.

Přeji Vám hezký den.

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz.

1. Odpojení od centrálního vytápění spol. Terea cheb je v záásadě možné. Má to ale mnoho úskalí a překážek.
2. V prvé řadě budete potřebovat projektovou dokumentaci s návrhem nového typy zdroje. Součástí projektu bude muset být vyjádření, kromě jiných, životního prostředí. Pro které musí projekt obsahovat zlepšení ekologického dopadu novým opatřením ( zdrojem ) a ekonomické zhodnocení výhodnosti a návratnosti zvoleného náhradního řešení.
Bez vyjádření - souhlasu - životního prostředí stavební úřad stavební povolení nevydá.
Samozřejmě se ktomu mohou nabalovat další problémy.
- vede-li toplné potrubí přes váš dům do dalšího, bude nutné řešit jeho přeložení
- také Terea si může stanovit další podmínky, které bydou vyplývat třeba ze smlouvy o dodávce tepla do vašeho domu
- kapacita plynovodu ve vašem místě
- projekt plynové přípojky
- podminky připojení dle místních plynáren
a možné další části PD či výpočtů.
Je to velmi složité, ale známe případy, kdy se to podařilo.

V případě dalších dotazů, či upřesnění naší odpovědi nás navštivte v naší kanceláři EKIS Boční 4, Cheb.
Tel.: 737646635.

Přejeme hezký den.

Ing. Miroslav Nezdara
EKIS Cheb
Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara
Téma:  Vytápění
tisk