Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.23 / dotaz č. 157943
Krásný dobrý den.
Prosím Vás o vysvětlení a radu. Byli jsme osloveni firmou, která se zabývá výkupem elektřiny, že o d nás bude vykupovat přebytky z naší FVE elektrárny, která je v režimu zelený bonus. Máme trochu strach zda tím nepřijdeme právě o ten zelený bonus.
Moje otázka zní, jestli múžeme klidně prodávat přebytky nějakému suběktu, bez dotčení podpory.

Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den,

Podle vašeho dotazu předpokládám, že jste v režimu dřívějšího tzv. Zeleného bonusu. V roce 2023 díky zdražení silové složky elektřiny však u většiny zelených bonusů skončila podpora v tomto roce na nule - tedy nejsou v roce 2023 podporováni. Snížení ceny není bezdůvodně, protože souvisí s tím, že pokud vyrobenou elektřinu z nějaké části spotřebujete, podstatně více vám naroste složka úspor za nenakoupenou elektřinu. Proto je cena přechodně nulová.

I v minulé době bylo možné přebytky prodávat místnímu distributorovi nebo obchodníkovi s elektřinou, tam žádný rozdíl není. Podstatný rozdíl je nyní cenový. Pokud se dříve dodávaná elektřina do sítě oceňovala od 0 do 0,40 Kč/kWh, dnešní tržní cena se pohybuje cca o 1 řád výše tedy (bez záruky) 2-5 Kč/kWh.

Pokud však je zelený bonus umístěn na rodinném domě a její výroba je primárně určena pro krytí vlastní spotřeby, není možné zpochybnit využití lepšího tržního principu na elektřině, kterou domácnost nebyla schopná využít. A protože není možné nic dodávat do ES zdarma (šlo by o bezdůvodné obohacení), je aktuální využití tržních cen naprosto v pořádku.

V opačném případě by se muselo prokázat, že se jednalo jen a pouze za účelem dosažení zisku, tedy výrobna by nesloužila vůbec domácnosti (výrobna podnikatele, firmy, apod.) a vzniklý zisk by byl tím pádem jediným a plánovaným cílem podnikatele. Myslím si, že to ale nebude váš případ, jak popisujete.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Legislativa
tisk