Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.23 / dotaz č. 157995
Dobrý den,

ve svém RD mám řešeno vytápění starším plynovym kotlem Junkers Eurostar 24, který už dosluhuje. Ohřev vody je řešen z tohoto kotle samostatným topným okruhem, který ohřívá vodu v externim bojleru. Nabízí se řešení např. nahradit stávající kotel novým plynovým kondenzačním kotlem s průtokovým ohřevem užitkové vody. Prosím o radu, jestli by toto řešení bylo vhodné, případně jaký jiný způsob vytápění zvolit a zda je možné využít nějaké dotace. Jsem ve starobním důchodu, na RD bude v červnu instalována FVE.
Dobrý den,
výměna plynového kotle za nový kondenzační je samozřejmě možná. Na trhu jsou i kondenzační plynové kotle se zásobníkem vody. K instalaci tohoto kotle je potřeba splnit technické požadavky instalace, které by se řešily na místě.
Další možností je instalace tepelného čerpadla. Výkon čerpadla by se určil podle potřeb rodinného domu. Instalace čerpadla se doporučuje v kombinaci v FVE, kterou budete instalovat. Výměnu tohoto typu zdroje tepla by bylo možné podpořit z připravované 5. výzvy kotlíkových dotací.
Poslední alternativou zdroje tepla je kotel na biomasu. Automatický kotel na biomasu i kotel s ručním přikládáním je za určitých podmínek podpořitelný z kotlíkové dotace také, ale u kotle s ručním přikládáním je nutná instalace akumulačních nádrží. Velikost nádrží je odvislá od výkonu instalovaného kotle.
Výměnu zdroje tepla je možné podpořit i z programu Nová zelená úsporám.
V případě potřeby bližší konzultace jsme Vám k dispozici.
S pozdravem
Kateřina Dudová