Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.23 / dotaz č. 158033
Jsme SVJ 20 bytů. Soused si před cca 13ti lety rekonstruoval byt a při té příležitosti si vyměnil radiátory. Původní litinové nahradil deskovými z Al. Bez souhlasu shromáždění SVJ. Dnes tvrdí, že mu to dovolil bývalý předseda SVJ, ale písemně to nemá. Letos nám měnili čidla na radiátorech ale na jeho radiátory nešla čidla umístit - hliníkové radiátory. Výsledkem je to, že všichni teplotní čidla mají ( 19 bytů ) a jen ten jeden je nemá. Soused tvrdí, že s umístěním čidel souhlasil, ale nešla namontovat. Chyba není tudíž na jeho straně, ale na straně SVJ, když si SVJ vybralo takováto čidla.
Dotaz : jak takový případ řešit ?
Děkuji za vyjádření.
Dobrý den,

Pokud p. soused nemá písemně povolení, že mohl změnit radiátory a radiátory jsou dle např. prohlášení vlastníka nebo pravidel SVJ součástí společného majetku, tak prakticky neumožnil instalaci měření a SVJ musí postupovat v souladu se zákonem 406/2000 Sb., 67/2013 Sb. a vyhláškou č. 269/2015 Sb.

Zákon 67/2013 Sb.
§ 6 Rozúčtování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům
(3) ........ Neumožní-li příjemce služeb instalaci stanovených měřidel podle zákona o metrologii s platným ověřením ........, upraví se rozúčtování nákladů na vytápění tak, že se u takového příjemce služeb určí spotřební složka nákladů jako součin započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru, u něhož není znám údaj z měření, a trojnásobku průměrné hodnoty spotřební složky nákladů připadajících na 1 m2 započitatelné podlahové plochy u ostatních příjemců služeb. Mezi tyto ostatní příjemce služeb se zbytek spotřební složky nákladů rozúčtuje podle odstavce 2 věty poslední, přičemž se spodní a horní hranice podle věty první odvodí od průměru nákladů připadajících na 1 m2 započitatelné podlahové plochy u těchto ostatních příjemců služeb. ........... Prováděcí právní předpis stanoví vzorec pro výpočet spotřební složky nákladů podle věty třetí.

(2) Pokud je jiným právním předpisem stanovena povinnost instalace stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody pro dům z náměrů vodoměrů na teplou vodu, rozdělí se náklady na vytápění v zúčtovací jednotce za zúčtovací období na složku základní a spotřební. ........... Spotřební složka je rozdělována mezi příjemce služeb úměrně výši náměrů stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění s použitím korekcí a výpočtových metod, zohledňujících i rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepla danou jejich polohou.

Příloha č. 2 k vyhlášce č. 269/2015 Sb.
Výpočet spotřební složky nákladů na vytápění a spotřební složky na poskytování teplé vody
Výpočet spotřební složky nákladů na vytápění podle § 3 odst. 5 a spotřební složky na poskytování teplé vody podle § 4 odst. 4 se provede podle vzorce
Sni = X • Sc • Pni / [Pc + (X - 1) • Pn], [Kč]

kde je
Pc - celková plocha v zúčtovací jednotce [m2]
Pni - plocha konkrétního bytu nebo nebytového prostoru, u něhož není znám údaj z měření, [m2]
Pn - součet Pni
Sc - celková spotřební složka nákladů za zúčtovací jednotku [Kč]
Sni - spotřební složka nákladů připadající na konkrétní byt nebo nebytový prostor, u něhož není znám údaj z měření, [Kč]
X - násobek zvýšení (podle § 3 odst. 5 hodnota 3, podle § 4 odst. 4 hodnota 3)
Poznámka:
Při stanovení nákladů na vytápění podle § 3 odst. 5 se za Pc a Pni dosazuje započitatelná podlahová plocha.
Při stanovení nákladů na poskytování teplé vody podle § 4 odst. 4 se za Pc a Pni dosazuje podlahová plocha.

S pozdravem
jiří tencar


Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten
Téma:  Vytápění
tisk