Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.4.23 / dotaz č. 158041
Na stránkách Jihomoravského kraje, s hlavičkou formuláře-Ministerstvo životního prostředí, je umístěn formulář "Potvrzení obecního úřadu", které "Dokládá se za účelem prokázání trvalého bydlení ve stavbě pro rodinou rekreaci".
Trvalé bydliště mám na jiné adrese, lze tento formulář použít pro získání dotace?
Podobný formulář používá i Plzeňský kraj.
Pro získání dotačních prostředků na TEPELNÉ ČERPADLO je třeba vždy splnit přesně podmínky aktuálně otevřené konkrétní VÝZVY dle vypsaných podmínek.

NZÚ - prokázání trvalého bydlení ve stavbě pro rodinnou rekreaci
V případě stávajících staveb jsou pro účely programu za rodinné domy považovány:
Stavba určená pro rodinnou rekreaci, která je využívána pro trvalé rodinné bydlení a má přiděleno číslo popisné nebo evidenční. Užívání pro bydlení je prokázáno, pokud žadatel doloží, že on sám nebo jiná osoba má v této stavbě evidován trvalý pobyt počínající 24 měsíců nebo více před podáním žádosti. "Trvalý pobyt lze prokázat zápisem místa realizace v občanském průkazu nebo výpisem z Registru osob."

KOTLÍKOVÉ DOTACE (dle SFŽP) pro nízkopříjmové domácnosti
https://www.sfzp.cz/dotace-a-pujcky/kotlikove-dotace/domacnosti-s-nizsimi-prijmy/
Žádosti bude možné podávat na krajském úřadě, kde lze využít odborné poradenství. Podpora bude poskytována na instalace realizované od 1. 1. 2021 ve výši až 95 % ze způsobilých výdajů s následujícími limity: TČ 180000Kč.
Příjem žádostí plánují jednotlivé kraje spustit postupně od léta 2023.

DOKLADY POTŘEBNÉ K PODÁNÍ ŽÁDOSTI
formulář žádosti o podporu,
doklad o kontrole technického stavu a provozu stávajícího spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva – žadatel prokáže, že původní zdroj splňuje (splňoval) třídu kotle vhodnou k výměně,
fotodokumentace stávajícího kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso,
potvrzení prokazující čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení,
doklady prokazující že žadatel ve stavbě pro rodinnou rekreaci trvale bydlí,
písemný souhlas spoluvlastníků většinového, resp. polovičního podílu k realizaci nového zdroje tepla a dalších souvisejících opatření v rodinném domě/trvale obývané stavbě pro rodinnou rekreaci/bytové jednotce bytového domu, a to v případě více spoluvlastníků rodinného domu/trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci/bytové jednotky bytového domu,
písemný souhlas druhého z manželů v případě vlastnictví rodinného domu/bytové jednotky/trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci/bytové jednotky bytového domu nebo podílu na nich v rámci společného jmění manželů a písemný souhlas ostatních spoluvlastníků většinového, resp. polovičního podílu na předmětné nemovitosti k realizaci nového zdroje tepla a dalších souvisejících opatření,
další přílohy definované příslušným krajem.

DOKLADY PO PROVEDENÍ VÝMĚNY
fotodokumentaci nově instalovaného zdroje tepla
kopie dokladu o instalaci a uvedení nového zdroje tepla do provozu
kopie protokolu o revizi spalinové cesty (v případě, že je novým zdrojem tepla spalovací zdroj)
kopie zprávy o montáži
potvrzení o ekologické likvidaci starého kotle
kopie faktur/daňových dokladů
případně další doklad, který stanoví příslušný kraj

KOTLÍKOVÁ DOTACE jmk / PŘEDCHOZÍ VÝZVA z 6.6.2022 / OPRÁVNĚNOST ŽADATELE ve stavbě pro rodinnou rekreaci
Žadatel (=konečný uživatel, fyzická osoba) je vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, bytové jednotky v bytovém domě, nebo trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci, který zároveň v rodinném domě, bytu nebo trvale obývané stavbě pro rodinnou rekreaci trvale bydlí. Pokud zde nemá trvalý pobyt, v žádosti čestně prohlásí, že má v nemovitosti bydliště.

V případě trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci je žadatel povinen doložit trvalý pobyt některého z členů domácnosti (v případě, že je žadatel jediným členem domácnosti, platí povinnost pro
jeho osobu) počínající 24 měsíců nebo více před podáním žádosti o podporu. Trvalý pobyt lze prokázat zápisem adresy místa realizace v občanském průkazu, výpisem z Registru osob nebo potvrzením od místně příslušného obecního úřadu, že žadatel nebo člen jeho domácnosti v objektu, jehož adresa je v žádosti uvedena jako místo realizace, bydlí minimálně 24 měsíců před datem vydání potvrzení (závazný formulář, originál).

RESUMÉ kotlíkové dotace v minulosti na rozdíl od NZÚ umožňují doložit trvalý pobyt potvrzením od místně příslušného obecního úřadu. Doporučuji sledovat aktuální novou výzvu na stránkách JMK pro rok 2023 a řídit se přesně Závaznými pokyny.