Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.23 / dotaz č. 159087
Dobrý den, výměna kotle na uhlí za automatický kotel na pelety. S přechodem na kotel na pelety je nutné upravit komín. Nyní je klasický zděný z plných cihel otvor 150x150mm. Účinná výška komína je 9,5m, komín je umístěn v hřebenu sedlové střechy a trčí nad něj 85cm, je přímý bez zatáček... Poslal jsem informace o novém kotli a komínu kominictví, které zabezpečuje prohlídky. Nikdo mi neumí odpovědět jestli komín vyhoví po vyvložkování nerez 1mm vložkou (žáruvzdorná a kyselinovzdorná ocel), pro provoz peletkového kotle s průměrem 140mm?
Tak tedy optám se i tady:
nový kotel bude automatický kotel na pelety: Blaze harmony, Rotary pell, RP c20, výkon 5-20kw, průměr odtahového hrdla =125mm. teplota spalin min/max 80/130°C, hmotnostní průtok spalin min/max 0,0115/0,0057, požadovaný tah komína 0,10mbar.
Bude stačit stávající komín vyvložkovat nerez vložkou průměr 140mm? Vyhoví to potom požadavkům na provoz nového kotle? Děkuji.
Orientační výpočet byl zpracován pro zděný komín s nerezovou vložkou bez izolace (tepelný odpor komínové konstrukce dopočítán 0,27 m2.K/W). Ve výpočtu je přívod vzduchu ke spotřebiči zajištěn z místnosti, nedefinovaným otvorem (ve výpočtu, tlaková ztráta na přívodu vzduchu = 3 Pa). Výpočtem byla ověřována dimenze nerezové vložky DN 140 mm (dle požadavku tazatele). Do komínu by měl být připojen peletový kotel BLAZE HARMONY ROTARY RPC20 o jmenovitém výkonu 20 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 130°C, hmotnostní průtok spalin 11,5 g/s a požadavek na tah 10 Pa. Technická data pro částečné zatížení spotřebiče uvádí výrobce: snížený výkon 5 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 80°C, hmotnostní průtok spalin 5,7 g/s a požadavek na tah 10 Pa.
Ve výpočtu je, vzhledem ohřevu teplé vody, počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 30°C). Výpočet byl proveden pro plné i částečné zatížení spotřebiče.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 9,5 m.
Výpočtově, při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 140, při účinné výšce 9,5 m jsou všechny podmínky výpočtu splněny. Tlaková podmínka je splněna s rezervou 2,5 Pa. Teplotní podmínka je splněna o 17,5°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,89 m/s.
Výpočtově, při částečném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 140, při účinné výšce 9,5 m nejsou podmínky výpočtu splněny. Tlaková podmínka není splněna o 5,6 Pa. Teplotní podmínka není splněna o 8,6°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,38 m/s.
Před realizací doporučujeme zajistit dostatečný přívod vzduchu do místnosti se spotřebičem (z dotazu není zřejmé, jak je řešeno) a ověřit účinnou výšku komínu. Rezerva na tlakové podmínce je 2,5 Pa a při snížení účinné výšky se bude tlaková podmínka zhoršovat.
Celkové posouzení spalinové cesty je následně v kompetenci revizního technika spalinových cest v rámci revize.



Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk