Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.23 / dotaz č. 159236
Dobrý den,
ve vyúčtování služeb v kolonce " náklad na byt" mám uvedenou větu " Korekce dle vhlášky č. 269/2015 ( na %).
Naměřeno 394,7487 Korekce 344,0249 Po korekci 738,7736". Znamená to, že se mi v důsledků nízké spotřeby tepla v bytě přípočítává korekcí téměř 100% spotřeby tepla? U čísel nejsou uvedeny žádné jednotky a tak tomu nerozumím.
Prosím alespoň o částečné vysvětlení. Je-li to tak jak se domnívám, potom se mi nevyplatí šetřit s energií při vytápění bytu a v příští topné sezóně si otevřu radiátory naplno. Děkuji.
Dobrý den,
k relevantní odpovědi bychom potřebovali více informací, nejlépe zaslat na náš EKIS kopii vyúčtování. U vás se zřejmě jedná o společné měření a není uskutečněna dohoda o způsobu rozdělení nákladů. Zřejmě nemáte měření spotřeby tepla v bytě a též zřejmě nemáte instalován vodoměr na měření spotřeby teplé vody. V tomto případě se skutečně používá znění vyhlášky 269/2015 v aktuálním znění, která pracuje hlavně se započitatelnou podlahovou plochou. Nejste 1. klient, který se na náš EKIS obrací s touto problematikou a mnoha jsme již dokázali pomoci snížit vyžadované platby, protože rozúčtování nebylo správné. Z Vašeho dotazu není zřejmé, kdo Vám dodává teplo a kdo Vám zajišťuje vyúčtování. Ono, co dodavatel, nebo nějaký mezičlánek, to originál. Tudíž, jak bylo uvedeno na začátku odpovědí, je nutno předložit samotný dokument vyúčtování. Otázkou též je, jak Vám bylo účtováno v letech předešlých a jak jste to řešili.