Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.23 / dotaz č. 159275
Dobrý den. Jsem majitel nového bytu, kde je teplo dodáváno teplovodem z plynové kotelny, která je společná pro několik bytových domů. V bytě je teplá voda na spotřebu i na topení odebírána ze stoupaček tohoto teplovodu prostřednictvím výměníku (Meibes), u kterého je kalorimetr. Rád bych si ověřil spravedlnost a správnost stanovení ceny teplé užitkové vody, když odběr teplé užitkové vody není vůbec měřen, ale je vypočítán na základě celkové spotřeby tepla. Cena teplé užitkové vody (sprchování apod.) tedy není stejná pro uživatele různě velkých bytů - uživatelé, resp. majitelé velkých bytů platí vyšší částku. Předpokládám, že tento způsob stanovení ceny by neměl být přípustný. V bytě je tedy pouze vodoměr na studenou vodu
Dobrý den, děkujeme za váš dotaz.
Náklady na teplou vodu se rozúčtovávají podle vyhl. č. 269/2015 Sb. Ta stanovuje, že náklady se rozdělují na základní složku (30 %) a spotřební složku (70 %). Základní složka se rozděluje podle počtu osob. Díky tomu je opravdu možné, že jednotlivé byty mají různou cenu teplé vody, resp. odebraného tepla.
Jestliže máte kalorimetr pro vytápění i teplou vodu dohromady, pak se teplo pro ohřev vody stanovuje podle spotřeby tepla v létě. To je v souladu s vyhláškou.
viz: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-269

Požádejte rozúčtovatele o vysvětlení, jakým způsobem rozúčtovávání provádí.
Pokud se domníváte, že je vám teplá voda účtována v rozporu s vyhláškou, obraťte se na Energetický regulační úřad (www.eru.cz).
S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk