Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.5.23 / dotaz č. 160018
Bydlíme ve starším rodinném nezatepleném domě s eternitovou střechou. Dům je vytápěn 17 let starým atmosférickým plynovým kotlem (Dakon BEA 24 BK). Přecházíme k jinému distributorovi energií (E.ON) a ten nám nabízí instalaci kondenzačního kotle Boyler condens+ 24 se sedmiletou zárukou. Problém může být v tom, že většina domu (půdorys cca 100 m2) je osazena litinovými radiátory: máme v pěti místnostech a chodbě celkem 8 litinových radiátorů (celkem 183 článků, 2 radiátory v chodbě + 1 v kuchyni jsou trvale uzavřené - 48 článků), dále jsou v domě 2 střední a 2 malé plechové radiátory + 1 koupelnový žebřík (podkrovní pokoj, 2 koupelny, + 1 samostatné WC, rozvody v mědi o průměru 15 mm).
Dokáže kondenzační kotel v tomto prostření efektivně pracovat a uspořit plyn, když např. přímo na stránkách E.ONu se uvádí: "Kondenzační plynový kotel pracuje nejúsporněji při nižších teplotách otopné vody a nižším teplotním spádu (rozdílu teplot vody na vstupu a výstupu kotle). Vyžaduje proto instalaci kvalitních nízkoteplotních radiátorů nebo systému pro podlahové vytápění. Staré litinové radiátory určené pro vyšší teploty vody moderním kondenzační kotlům zpravidla nevyhovují. Do kotle by se měla vracet voda s co nejnižší teplotou. Teplota vratné vody nesmí překročit zhruba 45 °C, protože kotel by pak přestal pracovat v nejúspornějším kondenzačním režimu."?
Dobrý den.
Na začátku bych rád upozornil na to, že pro nejlepší provozně nejúčinnější řešení výměny kotle, bych doporučoval, abyste kontaktoval nějakého projektanta vytápění a s ním probral konkrétní řešení přímo na místě ve vašem domě. Níže uvedené odpovědi lze brát jako obecná doporučení z mých letitých zkušeností.
Kotel - značka Westen u nás v ČR není až tak známá. Patří pod finanční skupinu DBR Thermea, která kromě jiných značek vlastní i výrobce plynových kotlů Baxi. Kotle Baxi jsou na našem trhu cca 20 let a jedná se celkem o standardně bezproblémové plynové kondenzační kotle. Podíváte-li se na technické parametry kotle Westen Boyler Condens+ 24 a kotel Baxi Nuvola Duo-tex+ 24, jsou si až moc podezřele podobné. Z toho bych vyvozoval, že se nemusíte bát pořídit si tento kotel. Jen bych se podíval do smlouvy s E.ON, jak to máte časově s opravami (rychlost opravy) v době záruky , kdo je zajišťuje a jak je to se zárukou, když byste se rozhodl přejít po pár letech k jinému dodavateli plynu.
Váš stávající kotel Dakon umí topit až na 85°C - toto nový kotel Westen umí taky. Pokud vám dosud kotel Dakon bez problémů vytopil celý dům, neměl by s tím mít nový kondenzační kotel taky problém. Aby kondenzační kotel měl co nejvyšší účinnost, je potřeba instalovat ekvitermní regulaci (řízení teploty topné vody podle venkovní teploty, čím víc mrzne, tím kotel topí na vyšší teploty a opačně). Při uvádění kotle do provozu vám servisní technik nastaví ekvitermní křivku podle svých zkušeností a měl by vám vysvětlit, kdy a jak ji v případě potřeby přenastavit.
Litinové radiátory - z hlediska provozu kotle z nich nemusíte mít strach. Kotli větší objem vody v topné soustavě nevadí. Rodíl v náběhu a setrvačnosti litinových a deskových otopných těles jste musel zaznamenat již nyní, takže v tomto žádná větší změna pro vás nenastane. Máte-li na radiátorech osazeny termostatické ventily, topná soustava si s tím bez problémů poradí sama. Na co si ale dejte velký pozor, je instalace kvalitního magnetického filtru před kotlem a jeho pravidelné čištění. Vypuštěním a znovu napuštěním topné soustavy se velmi často uvolní do topné vody mechanické nečistoty, které by vám mohly zničit nový kotel.
Teplota topné vody - kondenzace ve spalinách nastává při teplotách zpětné topné vody 53°C a nižších. Čím nižší teplota vratné vody, tím vyšší účinnost kondenzačního kotle. Pokud původní systém byl navržen na teplotní spád 85/65°C při venkovní teplotě -12°C, při běžných teplotách kolem 0°C, které jsou v našich klimatických podmínkách nejčastější, vám kotel poběží v kondenzačním režimu. Tedy za předpokladu, že budete mít instalovanou výše popsanou ekvitermní regulaci. Z několika reálných výměn starých kotlů. kdy se ke mě dostaly údaje o spotřebě plynu, výměnou starého plynového kotle za nový kondenzační se snížila spotřeba plynu o 10-20%.
Odpovídá:  Ondřej Balihar - M-EKIS Chrudim, Ondřej Balihar
Téma:  Vytápění
tisk