Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.6.23 / dotaz č. 160980
Dobrý den,
Prosím o radu ohledně zateplení trámového stropu v rodinném domě ze 70.let.
Strop se skládá zespod z omítky, rákosu, 2cm prkna, 20 cm dutina s trámy, 2 cm prkna záklop a nahoře cca 5 cm vrstva škvárobetonu na nevytápěné půdě.
Chtěli bychom zachovat pochozí betonovou podlahu půdy, aby zůstala do budoucna možnost obytného vytápěného podkroví.
Jak tedy nejlépe zateplit trámový strop se zachováním pochozí betonové vrstvy?
Např. foukaná izolace mezi trámy + parozábrana instalovaná zespod?
Případně jaké by bylo nejvhodnější řešení?

Děkuji předem za radu.
Dobrý den,

jedna z možností je foukaná tep. iz. mezi trámy, jak zmiňujete, nicméně v tomto případě nebude opatření tak efektivní, jako při souvislé tep. izolaci shora, jelikož trámy budou tvořit tep. mosty (cca 4x horší tep. parametry než tep. izolace); s tím, že zároveň bychom se při zateplování jednotlivých konstrukcí, dle Zákona 406/2000 Sb., a prováděcí vyhlášky 264/2020 Sb., měli dostat na doporučené hodnoty souč. prostupu tepla, dle ČSN 73 0540-2 v platném znění, což se obávám, že pouze při zateplení mezi trámy nesplníme. A ano, parozábrana odspod by při tomto řešení byla vhodná.

Další možností je zateplení stropu shora, např. rozvinutím min. vlny, tl. cca 24 cm (přesnou tloušťku třeba ověřit výpočtem, v závislosti na param. tep. iz., aby byla splněna doporučené hodnota souč. prostupu tepla), s tím, že pokud by se pak v budoucnu dělalo vytáp. podkroví, tak by se tato min. vlna shrnula, a využila např. pro tep. iz. podkroví. Pokud by se chtěla půda část. pochůzí, tak část možno nahradit za tep. izolaci z polystyrenu, který má obdobné tep. iz. parametry.

S pozdravem,
Pavel Adam
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Pavel Adam - EKIS Brno, OPTIMALIZACE BUDOV tisk