Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.6.23 / dotaz č. 161677
Dobrý den, nechávám si vyvložkovat starý komín napojených na krbových kamna sloužící k přitápění v chladných dnech. Firma mi navrhuje použít nerez 150mm. Je to dostatečný průměr? Na internetu jsem se dočetla, že průměr by měl být více jak 160mm (160-200). Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.
Problematika vložkování nemůže být omezena pouze na prosté osazení vložky. Jedná se o komplexní řešení renovace spalinové cesty, jehož návrh, provedení, uvedení do provozu a následný provoz jsou vázány poměrně značným množstvím legislativních předpisů.
Primárně je třeba dodržet dikci stavebního zákona (183/2006 Sb.) a na něj navazující prováděcí vyhlášku (268/2009 Sb.). Z těchto dokumentů vyplývá, že každá nová nebo rekonstruovaná spalinová cesta by měla být především navržena v souladu s těmito předpisy a příslušnými ČSN a EN.
Je tedy třeba vybrat zhotovitele, který je schopen provést před realizací optimalizovaný návrh provedení, přičemž průměr vložky je pouze jedním z mnoha výsledných parametrů. Při návrhu je třeba vycházet především z optimální funkčnosti, provozní a požární bezpečnosti, a to ve vztahu k použitému spotřebiči a přívodu spalovacího vzduchu.
Lze doporučit, zvolit pro vložkování firmu, u které budete mít písemně uzavřenu smlouvu, ve které se tato firma zavazuje předat Vám dokončené dílo (a inkasovat peníze) až po vystavení kompletní a kladné revizní zprávy spalinové cesty.
Dimenze odtahu spalin je přímo závislá na daném konkrétním spotřebiči, přičemž žádná "universální" hodnota neexistuje. Nicméně průměr 150 mm běžně vychází pro lokální interiérová topidla typu krbových kamen nebo krbové vložky do výkonu cca 5 - 8 kW (při spalování dřeva).
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk