Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.6.23 / dotaz č. 162040
Obracím se na vás s dotazem ohledně možnosti dotace na výměnu starého plynového kotle za nový. Prosím o informaci, zda je možno takovouto dotaci čerpat, ( je-li vypsán v současnosti takovýto dotační program), event., zda se takový připravuje. V tisku proběhla informace, že takováto dotace bude připravena od podzimu. Jedná se o výměnu starého plynového kotle za nový kondenzační . Výměna kotle proběhne u mé matky (vdova) která je důchodkyně a v domácnosti je sama. Předpokládaný termín výměny kotle je tento měsíc a další můj dotaz se tedy vztahuje k možnosti, zda je možno čerpat dotaci na práce a dodávky které již byly provedeny, pokud bude případná dotace vypsána na podzim.
Dotace na výměnu plynových kotlů za tepelné čerpadlo je definována ve zveřejněných Závazných pokynech pro žadatele a příjemce podpory v podprogramu Nová zelená úsporám programu HOUSEnerg Modernizačního fondu RODINNÉ DOMY (platnost vyhlášením příslušné výzvy v ZÁŘÍ 2023).

Podporována jsou pouze opatření, která byla realizována a uhrazena po 1. lednu 2021.

Podoblast podpory C.1 – VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA
a) Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového hlavního zdroje tepla na vytápění ve stávajícím, řádně dokončeném rodinném domě, popř. vymezené bytové jednotce rodinného domu s případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství a jeho zapojení do otopné soustavy výměnou za stávající hlavní zdroj tepla na vytápění v následujících případech výměny: plynových kotlů a topidel stáří min. 20 let za tepelné čerpadlo při splnění podmínky dle odstavce b).
b) Podpora na výměnu elektrického a plynového vytápění je poskytována pouze pro rodinné domy, jejichž obálka budovy splňuje požadavky pro klasifikační třídu průměrného součinitele prostupu tepla v rozmezí A až D stanovenou dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov. Splnění klasifikační třídy není vyžadováno v případě památkově chráněných budov nebo kombinace s podporou na opatření v oblasti podpory A.

VÝŠE PODPORY v podoblasti C.1
TCA/TCA+ Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch...VYTÁPĚNÍ 60 000Kč / VYTÁPĚNÍ+OHŘEV VODY 80 000Kč
TCV/TCV+ Tepelné čerpadlo vzduch-voda...VYTÁPĚNÍ 80 000Kč / VYTÁPĚNÍ+OHŘEV VODY 100 000Kč
TC+FV Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch nebo vzduch-voda pro vytápění a ohřev vody s podporou FV 140 000Kč
TCK/TCK+ Tepelné čerpadlo země-voda s plošným kolektorem...VYTÁPĚNÍ 120 000Kč / VYTÁPĚNÍ+OHŘEV VODY 140 000Kč

RESUME - zatím není v současné době k dispozici žádný dotační program podporující nové kondenzační kotle výměnou za staré plynové kotle
Odpovídá:  Ing. Helena Šnajdarová - M-EKIS Rychnov n. Kn. Ing. Šnajdarová
Téma:  Vytápění
tisk