Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.6.23 / dotaz č. 162384
Dobry den,
vlastnim byt 2+1 v Ostrave. Tento byt je rohovy a ještě pod střechou.
Mi nájemnici i presto, ze topí jen v jednom pokoji a šetří, mají vysoké nedoplatky za topeni (i pres vysoké zálohy, které jsme minuly rok nastavili).
Okna a zatepleni domu je uděláno, bohužel ale střecha zateplena není a podle spravce je ve velice špatném stavu. Tento problem se řeši uz několik let a bohuzel se nedošlo k žádnému závěru, kdy by se mohla střecha opravit.
Chtěla bych se zeptat, jak mužu postupovat v teto situaci. Nejraději bych si nechala udělat posudek o stavu střechy a i funkci topeni. Nevíte, na koho bych se mohla obrátit?
Dalsi bod je, jak se správně rozděluje spotřeba topeni v panelovém dome v takovém případě.
Dekuji
Dobrý den, Váš dotaz na rozúčtování nákladů na vytápění je velmi obecný. Nejlépe je si nad vyúčtováním služeb sednout a probrat konkrétní způsob zásobování teplem vašeho objektu. Na celkovou výši vyúčtování má vliv cena tepelné energie a k tomu odpovídající palivová základna (CZT, domovní kotelna, zemní plyn atd.), která zajišťuje teplo pro zúčtovací jednotku. Dalším aspektem je používání rozdělovačů topných nákladů (zda-li jsou nebo nejsou), uplatněné korekce zohledňující rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepla danou jejich polohou a v neposlední řadě také smlouva nebo stanovy, kde je přesně definován způsob vyúčtování služeb. Legislativní otázku řeší zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty. Prováděcí vyhláškou je vyhláška č. 269/2015 Sb. v platném znění jenž upřesňuje postup vyúčtování v případě, že není uzavřena konkrétní dohoda dle citovaného zákona. Obecně lze říct, že průměrná spotřeba tepla k vytápění zatepleného objektu v Ostravě činí cca od 0,35 do 0,55 GJ/m2 otopné plochy. Vynásobením ceny za tepelnou jednotku v Kč/GJ (cena od dodavatele tepla) a tímto orientačním údajem zjistíte kolik činí orientační náklad pro Váš byt. Všechny tyto údaje včetně dělení na Základní a Spotřební složku (je-li uplatněno) jsou uvedeny ve vyúčtování služeb.
Co se týče technického posouzení otopné soustavy nebo posouzení střechy, tak na trhu je dostatek projekčních kanceláří, které se problematikou profesně zabývají. Obvykle jsou zařazeny v sekci topenářství resp. zateplení, případně Technický ústav zkušební. Jako první krok si můžete zdarma nechat zpracovat za váš dům Návrh energetických opatření dle pravidel viz odkaz na www.mpo-efekt.cz.
S pozdravem ...
Odpovídá:  Ing. Libor Valový - EKIS Ostrava DK projekt tisk