Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.6.23 / dotaz č. 162753
Dobrý den, již asi 10 let mám na RD FVE s režimem zelený bonus. Letos je ZB citelně snížen a snad od srpna bude úplná 0. Uvažuji o změně na výkupní cenu, která je asi 7,6 Kč . Výkon mé FVE je 7,4 kw. Nevím, zda se výkupní cena může také rapidně snížit. Můžu znát Váš názor? Výhody, nevýhody výkupní ceny? A co virtuální baterie?
Děkuji
Dobrý den,

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu je platné zatím vždy pro celý rok. Tedy žádná změna ve stanovení historických cen v průběhu roku pokud vím, nepřipadá v úvahu. Byť to není ideální a stát touto chybnou a špatnou politikou v minulosti přišel o stovky miliard korun, oproti německému způsobu regulace dotační ceny, kde byl tamní Úřad schopen pružně měnit ceny i několikrát ročně.

Výše ceny zeleného bonusu je odvislá podle termínu připojení do sítě, tzv. PPP (prvním paralelním připojením) a na základě vývoje aktuální silové ceny elektřiny (na burze). Pokud cena elektřiny nebude klesat, nebo spíše mírně cena poroste, - ve srovnání se stejným obdobím před rokem, pak je možné čekat další pokles dotačních zelených bonusů. Pokud však silová cena elektřiny bude klesat, pak se výše ceny zelených bonusů bude pohybovat nahoru - poroste.

Je to dáno tím, v případě zvětšení tržní (silové) ceny elektřiny a tuto elektřinu máme možnost si sami v místě spotřebovat, pak tato naše spotřeba nám přináší podstatně větší hospodářský užitek (větší úsporu) a z tohoto titulu nám stát přes ERÚ cenovou podporu snižuje.

Virtuální baterie se nehodí pro všechny a bude záviset na nastavení obchodního modelu této virtuální baterie. V drtivém většině případů je vždy vhodnější mít vlastní fyzickou baterii - i když to něco stojí, jste vždy svým pánem, jak s ní nakládáte a hospodaříte...

A poslední věc - používání fyzické baterie nemá vliv na výši nastavení dotačních cen a proto vřele všem starým uživatelům fotovoltaiky ji doporučejeme instalovat. Buď v okamžiku dožití stávajícího síťového střídače výměnou za hybridní střídač nebo doplněním tzv. hybridního střídače na principu AC-couplingu (stávající síťový střídač si ponecháte).
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk