Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.7.23 / dotaz č. 162997
Bydlím v bytovém dome který ma 5 vchodu a v každém je části společných prostor sušárna. V tech jsou radiátory ale bez měřidel. Spotřeba teplené energie na vyhřívaní sušáren se rozděluje mezi 30 majitelů bytu.

Otázka: je možné vyčíst z dokumentu: Vyúčtovaní Služeb Spojených s Bydlením,
(1.1.2022 - 31.12.2022) kolik jednotlivé vchody platí za sušárnu?

Naše SVJ totiž tvrdí ze nás vchod sušárnu v zimě přetápěl a zbytek vlastníků na nás musel doplácet. Toto tvrzeni je založeno na tom, ze sousedka jedou položila ruku na radiator který v tom okamžiku byl horky. V místnosti bylo otevřené okno ale zároveň byly take otevřeny vstupní dveře do místnosti, které tak nechala ta sousedka, takže tam vznikl průvan. Žádný jiny doklad, který by specificky ukazoval na zvýšenou spotřebu tepelné energie v nasi sušárně nám předložen nebyl.

Předem dekuji za informaci.
Dobrý den,

bez měření v uvedené místnosti (sušárna) toto nelze tvrdit.
Je potřeba instalovat měření spotřeby tepla přímo v místnosti a na základě zjištěných údajů poté provést fakturaci.

Jinak náklady na vytápění společných prostor v zúčtovací jednotce se zvlášť nerozúčtovávají; na jejich vytápění (temperování) se podílejí všichni uživatelé svým podílem nákladů zahrnutým v základní složce. Společné prostory jsou prostory společných částí domu, ke kterým mají všichni uživatelé bytů a nebytových prostorů přístup; nejsou to tudíž ani byty ani nebytové prostory, které mají vždy jednoho nájemce nebo vlastníka jednotky a které jsou přístupny pouze uživatelům těchto jednotlivých bytů a nebytových prostorů (Metodický pokyn Ministerstva pro místní rozvoj ze dne 15. 12. 2017 k zákonu č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, ve znění pozdějších předpisů a k vyhlášce č. 269/2015 Sb., o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům).
Přeji pěkný den.
S pozdravem

K. Zubek