Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.7.23 / dotaz č. 163203
Vážení, chci se vás s dovolením zeptat jak udělat PENB pro novostavbu rekreačního objektu? Tento PENB bude součástí pro stavební povolení na úřad. Podle zákona na rekreační objekt PENB být nemusí, tak se proto ptám, jak koncipovat PENB pro novostavbu rekreačního objektu a jaká kritéria má objekt v PENBu splňovat? Jestli vůbec nějáká kritéria? Tedy jestli se třeba zpracuje jen PENB podobný jako pro prodej či pronájem? Děkuji.
Dobrý den,
děkujeme za dotaz
je to dle zákona 406/2000 v poslední novele.
" u staveb pro rodinnou rekreaci, které jsou užívány jen část roku a jejichž odhadovaná spotřeba energie je nižší než 25 % spotřeby energie, k níž by došlo při celoročním užívání "

pokud jsme pod 25% tak se PENB nezpracovává a tudíž neplní žádné podmínky v souhrnné zprávě se popíše , že nižší než 25 % spotřeby energie, k níž by došlo při celoročním užívání...

pokud je spotřeba nad 25% je třeba zpracovat PENB který vyhoví pro novostavbu.

tento výklad je pouze tak jak chápu daný zákon a jak praxi postupují některé stavební úřady - zákon jinak může vykládat pouze soud.
Dále se můžete obrátit státní energetickou inspekci to je orgán který dává případné pokuty a kontroluje naplňování toho zákona.

V případě jakéhokoliv dotazu mě neváhejte kontaktovat.
Odpovídá:  Ing.arch. Petr Kvasnička* - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk