Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.7.23 / dotaz č. 164076
Dobry den,
jsme senioři a chceme využít dotaci na výrobu teplé uzitkové vody v rodinném domku ,kde bydlí 3 dosp.osoby a 2 děti 5 roku. Stávajíci stav je ohrev vody plyn kotlem a nádrz máme na 125l. Zatim vše dostačující,protože kotel při odběru vody hned pokles teploty dohreje. Ćetl jsem od vás srovnání termiky a fotovoltaiky které je cca10roku staré a dnes bude asi vše zase jiné.Prosím o váš názor co zvolit,jestli termiku nebo fotovoltaiku.
Střecha je směrována na jih a slunečnímu svitu nebrání žádná překážka. Děkuji
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.
Termický solární systém má tu výhodu, že potřebuje výrazně menší plochu, než fotovoltaika.
Na ohřev vody pro 5 osob je potřeba 5 až 10 m2 solárních kolektorů, nebo 10 až 20 m2 fotovoltaiky. (Jde o hrubý odhad, vhodnější by bylo vycházet ze skutečné spotřeby plynu na ohřev vody ve vašem domě. To zjistíte teřeba z odečtu plynoměru teď v létě.)
Pokud tedy máte omezenou plochu pro instalaci solárního systému, jsou vhodnější kolektory. Rovněž pokud je v létě vyšší spotřeba než v jiných měsících.
Fotovoltaika má tu zásadní výhodu, že nemůže zamrznout ani se přehřát, lze ji instalovat na místo více vzdálené od bojleru.
V každém případě doporučuji instalovat větší bojler, protože solární energii musíte někam akumulovat.
Cenově vychází energie z kolektorů i z fotovoltaiky přibližně stejně: 2,5 až 3,5 Kč/kWh. Rovněž dotace v programu Nová zelená úsporám LIGHT je pro oba systémy stejná: 90 tis. Kč.
Oba systémy mají i další výhody a nevýhody, záleží tedy na vašich preferencích, pro co se rozhodnete.
Přeji hodně úspěchů s dotací!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk