Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.7.23 / dotaz č. 164424
Dobrý den,
u svého rodinného domku z r. 2005 zvažuji výměnu oken z dvouskel na trojskla, jedná se o klasický rodinný domek se sedlovou střechu a průměrnou velikostí zasklení, tepelná ztráta je 7,5 kW (40 cm Porotherm + teplá omítka, bez zateplení). Rád bych se dostal na třídu B (kvůli dotaci z programu Oprav dům po babičce), což ale bez vyhotovení energetického průkazu budovy samozřejmě není možné stanovit. Nicméně rád bych se zeptal, jestli je to reálné, abych nevyhodil peníze za vypracování tepelného auditu oknem, pokud se zjistí, že to reálné není... Další dotaz je jaká je výše ceny za vypracování tohoto štítku, někde vidím 2 tisíce, jinde 20 tisíc...
Dělat klasické zateplení domu se mi nechce kvůli mnoha komplikacím, nevím jestli už v dnešní době existuje nějaká tenká izolace, která by neovlivnila přimontované stříšky, okapy, nevyžadovala prodloužení střechy apod.

Děkuji
Dobrý den,
nově zveřejněný program "Oprav dům po babičce" (ODPB) je cílen především na komplexní rekonstrukce stávajících nezateplených rodinných domů. Podmínkou pro poskytnutí podpory je dosažení vyjmenovaných technických parametrů. Především je nutné dosáhnout procentního snížení oproti stávajícímu stavu a dosažení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy. Tyto parametry se prokazují energetickým hodnocením a projektovou dokumentací. Tak jak jsou nastaveny požadované parametry, tak dle mého nemáte šanci splnit podmínky pouhou výměnou oken.
Druhou možností je klasický program Nová zelená úsporám, který již umožňuje tři stupně rozsahu zateplení a to, dílčí, základní a optimální. I u dílčí varianty je však nutné dosáhnout procentního snížení parametrů a toto prokázat opět energetickým hodnocením a projektovou dokumentací. Nyní je tedy otázkou, zda lze splnit mírnější podmínky u dílčí varianty pouhou výměnou oken. Toto nelze jednoznačně určit bez příslušných energetických výpočtů, nicméně praxe naznačuje, že samotná výměna oken často nemusí stačit na splnění podmínek.
Doporučuji se obrátit na zkušeného energetického specialistu ať už v rámci bezplatné konzultace ve středisku EKIS a probrat s ním možnosti blíže, například na základě poskytnuté projektové dokumentace k domu a případně probrat i jiné možnosti zateplení tak, aby úpravy byly efektivní a zároveň byla možnost využít dotační program NZU.
U obou programů (ODPB a NZU) dojde k zahájení příjmu žádostí v průběhu září 2023.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB