Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.7.23 / dotaz č. 164584
Dobrý den,

rekonstruujeme svépomocí RD. Jsme ve fázi výměny oken a zateplením fasády.
Chtěl bych Vás požádat o radu nebo nasměrování na nějakou literaturu, kde bych na to našel odpověď. Jak se vypořádat u starého domu z 80 let bez spodní hydroizolace s přechodem zateplení spodního soklu a horní části stavby, tak aby nám pak nevzlínala vlhkost do horní části zdiva, kde bude 200mm polystyrén a nebyl tam takový tepelný most (část zdiva úplně bez izolace) viz náčrtek v příloze. Problém je ten, že na zdivu je nejdříve nopová folie s dolíčky ke zdivu a pak 60mm XPS a z jedné strany ještě přes XPS zelená folie proti kořenům stromů. Vše na netu je obráceně tzn. zdivo, XPS a pak nopová folie. Ted je sklep suchý, takže současný stav funguje a při dnešních cenách bychom pak neradi něco předělávali.

Předem děkuji za váš čas.

Fotografie a výkresy Vám zasílám na firemní e-mail.

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Dle možností jsem prošel zaslané podklady, za něž děkuji. Z nich vyplývá:
Suterénní část budovy je zapuštěná cca z poloviny pod terén. Starší část půdorysu z plných cihel je patrně bez hydroizolací. Přístavba má suterén z betonu a ani zde zřejmě hydroizolace nejsou. Je to s podivem, neboť u novější části stavby bych je spíše očekával.
Poměrně vodotěsný může být beton, nicméně v prostředí s působením spodní vody dochází k průsakům různými spárami. Sklep je ale suchý, což může být způsobeno tím, že je dostatečně funkční vnější odvodnění stavby drenáží. Takže pokud bude drenážní systém funkční, dodatečné zateplení stavby by nemělo znamenat nějaké zhoršení.
Dlouhodobá funkce drenážního systému vyžaduje jeho správné provedení. Mělo by být zatěsněné dno, drenážní potrubí obsypané štěrkem správné frakce, ochráněné geotextilií před splavováním jemných částic ze zásypů a přilehlé zeminy, aby se nezanesl. Na lomech by měly být malé revizní šachty pro kontrolu a případnou údržbu. Správné spády a spolehlivý recipient je samozřejmost.
Z náčrtu toto není zcela zřejmé, je naznačeno, že pod trubku je trochu stažená nopová folie.
K umístění nopové folie. V podzemní soklové části je tento typ nopu zamýšlen jako separační vrstva. Pokud by se z důvodu odvlhčení měla vytvořit provětrávané vzduchová dutina, použil by se vyšší nop a řešilo by se proudění vzduchu v dutině. To je ovšem v rozporu s potřebou zateplení.
Jak uvádíte, většinou je to obráceně. To je ale u spodní stavby na stěně základu pod hydroizolačním systémem podlahy. Nebo tam, kde je suterénní konstrukce nějakým způsobem opatřena svislou hydroizolací. Nopová folie jako separační vrstva pak odděluje zásyp (obvykle štěrk) od XPS.
Ve Vašem případě je úvaha taková – vytvořit na konstrukci suterénu jakousi separační vrstvu, která umožní alespoň nějakou redistribuci vlhkosti a její odpaření někam, v daném případě přes krycí „Z“ profil nahoře. Přitom nebude ochlazovat zdivo. Vnější zateplení je pak z XPS „obráceně“. Ochrana XPS fólií proti kořenům nemusí úplně stačit, dal bych tam spíše druhou nopovou.
Aby odvětrání fungovalo, musí se to nechat mezi spodním a horním (nad terénem) XPS volné a tím je tam tepelný most. Otázkou tedy je, zda v nevytápěném sklepu vadí a pokud ano, tak ho zmenšit doplnění izolantu s tím, že se pod zakládací lištou horního XPS nechá nějaká štěrbina vhodně krytá, aby odvětrávala.
Vadí spíše u přístavby, kde je betonová stěna, která končí u betonového stropu nad suterénem a tudíž zde bude vedení tepla větší, než o něco lépe izolující (ale také nedostatečně) plné cihly.
Doporučení k tloušťce XPS je pro to nadzemní část minimálně 100 mm. Takže tam bych doporučil přidat. Na horní úrovni XPS pak bude založený zateplovací systém z šedého EPS 20 cm, tedy místa pod ním je dost. Druhá vrstva XPS se musí celoplošně přilepit a řádně překotvit přes tu spodní, použít by se mohla „pancéřová“ výztužná síť s kotvami přes ní, aby se sokl dal případně obložit keramikou (rizikové – váha). To naleznete na webu k odkazům na obklady EPS, XPS. Není to tedy také úplně systémové řešení, snad mě nebudou někde kritizovat. Je to jen možnost bez strhnutí toho, co tam je, což by se mělo správně udělat.
Nebo spíše při tom zesílení již obkladem nepřitěžovat a použít marmolit. To bude jistější.
V úrovni, kde potřebujete „odvětrat“ nopovou folii se bude zřejmě nacházet okapový chodník, k němu by bylo možno přiložit na zakrytí mezery nějakou soklovou lištu, například z nerez plechu. Občas je toto řešení u domů k vidění.
K tloušťce zateplení stěny bez připomínek. Zateplit podhledy sklepa také bude vhodné.

Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.

Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk