Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.8.23 / dotaz č. 165514
Dobrý den,
přebytky z FVE používám na ohřev TUV, Přeci jenom mi ještě nějaké zbývají. Rád bych je spotřeboval v topné soustavě (topím plynem v kondenzačním kotli). Protože už jich není moc, větší investice mi nedává smysl. Třeba tohle už mi přijde zbytečně drahé https://www.dzd.cz/prislusenstvi/elektricka-topna-jednotka-tj-2-hp .
Můj dotaz zní, šel by do topné soustavy připojit starý funkční bojler (ten shodou okolností vlastním) a využívat ho jako akumulační nádrž?
V případě že mi odpovíte že je to otázka na topenáře a ne na EKIS nemáte prosím tip na nějakého zkušeného v okolí Dobříše
Děkuji

Dobrý den, dle mého názoru ano. Je však nutná koordinace elektrikáře ovládající M+R a topenáře.
Jedná se o to, aby po dosažení požadované teploty se přepnul ohřev TUV z FVE na bojler pro ÚT. Ten bude muset být napojen na zpátečku u plynového kondenzačního kotle.
Topenář musí osadit směšovací ventil , kde bude při zahájení vytápění proudit do kotle předehřátá voda z bojleru pro ÚT.
Jedná se tedy o předehřev vytápění, voda z bojleru ÚT se pak v kotli bude dohřívat plynem pouze na požadovaný teplotní spád otopné soustavy, který je nastaven na kotli.
Tím dojde k úspoře energie a využití energie z FVE.