Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.8.23 / dotaz č. 165571
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda máme nárok na dotaci Oprav dům po babičce, pokud dům je již částečně zateplený - zbývá nová zateplená střecha - momentálně je dům se starou nezateplenou střechou. Je tedy možné požádat o dotaci v tomto případě?
Tento dotaz jsem položila přímo Státnímu fondu životního prostředí ČR, ale dostala jsem od nich pouze tuto odpověď:
Je otázka, zda pouhou výměnou střechy by byly splněny podmínky z tabulky 3 Závazných pokynů pro žadatele „Oprav dům po babičce“. Obraťte se na Projektanta nebo nejlépe Energetického specialistu, zda ve vašem konkrétním případu (každý dům je jiný), by byly splněny podmínky Programu.
Můžu Vás tedy poprosit o radu?

S pozdravem. Lenka Seberová
Dobrý den
děkuji za v poslední době často opakující se otázku.
Podmínky dotace " Oprav dům po babičce" jsou celkem přísné, detailní podmínky naleznete ke stažení zde:
https://novazelenausporam.cz/dokument/3519

Celkově se jedná o rekonstrukce a výměny veškerých konstrukcí obálky budovy, což je zateplení fasády, střechy, podlahy a výměna oken, dále i popřípadě nový zdroj či realizace VZT. Jak popisujete že plánujete pouze provedení zateplení střechy, obávám se, že podmínky této dotace nedosáhnete.
Každopádně současně v září se také zahajuje příjem žádostí na klasickou dotaci NOVA ZELENA USPORAM, kde můžete také čerpat podporu na Vámi zmíněné opatření.

Pokud potřebujete více informací, domluvíme se na konzultaci u nás na kancleláři, kde probereme detaily včetně náhledu na samotnou nemovitost.

Hezký zbytek dne

Adam Bialek