Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.23 / dotaz č. 165865
Vážený pane inženýre,

nevíme si vůbec rady, ale chceme splnit tyto cíle. Prosíme o konzultaci EKIS
Máme dvoupatrový RD ze 70-tých let, nezateplený, jen s novou střechou.

- Přechod z automatického kotle na uhlí před koncem jeho životnosti
- Zamezit vzniku plísní
- Fotovoltaika na jižní fasádu (na střeše už máme)
- Nepřetržité větrání pro kvalitní vzduch
- Hliníkové okna
- Splnit požadavky dotace
Vážený pane magistře,
z Vašich požadavků, bez obhlídky stavby lze uvést jen obecné závěry. Výměna oken bude jednoznačným přínosem pro snížení energetické náročnosti Vašeho domu. Osazením centrálního řízeného větrání (rekuperace) zvýšíte komfort vnitřního bydlení a pravděpodobně se i sníží výskyt plísní v objektu. Zde je možné, že nastanou jistá omezení plynoucí ze stávajících dispozic a možného prostoru pro vedení VZT potrubí a osazení VZT jednotky.
Nespecifikujete, kde přesně se plísně nacházejí, ale jejich vznik může mít více příčin. Z těchto důvodů je nutné před provedením opatření provést obhlídku objektu, tak aby mohlo být provedeno vhodné opatření.
Osazení FVE na fasádu objektu a její přínos je diskutabilní a bylo by potřeba znát přesnější parametry stávajícího systému.

Volba vhodného dotačního programu je závislá i na tom, zda splňujete podmínky programu NZÚ light a patříte do nízkopříjmových domácností (starobní či invalidní důchodci, popř. zda jste pobírali či pobíráte příspěvek na bydlení.
Pokud tyto podmínky nesplňujete, pak je možné žádat v dotačním programu Nová zelená úsporám.
U dotačního programu NZÚ light jsou podmínky méně náročné a lze zateplit či provést jedno opatření bez další navazujících výpočtů úspor. Popř. lze provést jeho kombinaci těchto programů.

NZÚ light (https://novazelenausporam.cz/nzu-light/):
V rámci opatření lze vyměnit stará okna za nová, která mají izolační trojsklo či dvojsklo a šířku rámu více než 70 mm s Uw< 1,1 W(m2.K), lépe je však držet se nižších hodnot (okolo 0,8-0,9).
Výměny zdrojů tepla a řízené větrání v tomto programu není podporováno. Avšak lze kombinovat s klasickou NZÚ.

NZÚ Klasická (https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy-standard/):
Zde lze provést výměnu oken, avšak je nutné plnit i další parametry, které bez dalšího opatření na objektu nelze splnit. Např. muselo by být provedeno zateplení fasády, popř. i podlahy na terénu či nad suterénem. Splnění těchto parametrů se prokazuje energetickým posudkem, který je pak součástí žádosti o dotaci.
V rámci této dotace lze podpořit jak řízené větrání vzduchu centrální tak decentrální.
Výměna zdroje tepla je podporováno pouze v případě, že kotel je nižší než 3. třídy dle ČSN EN 303-5, což předpokládám Váš kotel je vyšší třídy, tudíž na jeho výměnu nejspíše nepůjde žádat o dotaci.

Váš případ vyžaduje komplexnější přístup a také by byla vhodná osobní návštěva objektu specialistou. Doporučuji se obrátit se na specialistu ve Vašem regionu
(pro Jihočeský kraj https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS?flat=49.14404479009233&flong=15.003006769019786&hledej=Jind%C5%99ich%C5%AFv%20Hradec) a s ním probrat další postup.