Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.8.23 / dotaz č. 166249
Dobrý den, chtěla bych jako vlastník nemovitosti starého domu využít dotaci na dům po babičce. Dům jsme koupili minulý rok, zatím jsme vyměnili okna, ale zateplení ještě nemáme. Proto bych se chtěla zeptat jaká by byla ideální navrhované opatření, jak co nejlépe zateplit starý dům? Děkuji
Přeji dobrý den paní Jeřábková.
Podpora/program je určena pro ekonomicky aktivní majitele starších rodinných domů. Podporovány jsou rekonstrukce domů. Program je určen vlastníkům rodinných domů či rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení, kteří jsou ekonomicky aktivní, tj. zaměstnancům, zaměstnavatelům, osobám samostatně výdělečně činným, pracujícím důchodcům, pracujícím studentům a učňům, rodičům na mateřské dovolené. Žádat mohou jako fyzické osoby nepodnikající.
Podmínkou čerpání zálohové dotace z programu Oprav dům po babičce je realizace optimálního zateplení, kterým bude dosaženo požadovaných energetických úspor (podrobné požadované parametry a kritéria jsou popsány v dokumentu „Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory v podprogramu Nová zelená úsporám programu HOUSEnerg Modernizačního fondu“).
Výše dotace v oblasti A – zateplení jsou poskytovány následující podpory:
na zateplení vnějších stěn, střechy, podlahy nad venkovním prostorem, konstrukce k nevytápěným prostorům a případně konstrukce k sousední budově se poskytuje dotace 1300 Kč/m2. Pro konstrukce přilehlé k zemině se poskytuje dotace 1700 Kč/m2.
V žádosti o dotaci na optimální zateplení je pak možné současně požádat i o podporu dalších úsporných opatření, jako je třeba instalace fotovoltaiky, výměna zdroje tepla, ohřev vody pomocí termických nebo fotovoltaických panelů, dále jsou podporovány i podpory na dešťovku, dobíjecí bod pro případné elektromobily a další.
Dotace, pokud je dobře navržena, pokryje 50 % způsobilých výdajů.
Pro zpracování dokumentace doporučují napřímo kontaktovat nejbližší středisko EKIS Vašemu bydlišti, kde vám mohou konkrétně pomoci s provedením zateplení. Jejich seznam nalezněte na stránkách https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis
S přáním hezkého dne
Petr Belica, M-EKIS 3M05 Rožnov pod Radhoštěm