Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.8.23 / dotaz č. 167167
Dobrý den, provozuji smluvně malou FVE na střeše RD již 13 let od 8/2010. Přívod do RD je 3 fázový, střídač FVE je 1 fázový, jak bylo u malých FVE z té doby obvyklé. Elektroměry odečítaly vyrobenou i spotřebovanou elektřinu součtově podle tehdy platné legislativy. Od roku 2011 distribuční společnosti u nás (nikoli v okolní Evropě) prosadily měření spotřeby po jednotlivých fázích, což je pro provozovatele malých FVE ekonomicky krajně nevýhodné. Měl jsem od distribuční společnosti fakturační elektroměr Landis+Gyr nastaven na součtové měření od samého uvedení FVE do provozu. Loni při výměně elektroměru osadila distribuční společnost elektroměr Itron SL7000 s nastavením na měření po jednotlivých fázích. Lze pro smlouvy uzavřené v r.2010 uplatňovat u distribuční společnosti součtové měření spotřeby FVE? Pokud se budu chtít alespoň přiblížit původní spotřebě (dané úsporou pomocí FVE) bude to znamenat přepojení většiny spotřebičů na fázi, která je osazena střídačem FVE. To jsou vícenáklady, se kterými v původní smlouvě nebylo počítáno. Jak postupovat vůči distibuční společnosti?
Dobrý den,

Typ měření zásadně nesouvisí s tehdy platným zákonem OZE z roku 180/2005 Sb. Rovněž ani nahrazující zákon 165/2012 Sb. neřeší způsob a typ měření. Ten může být historicky různý. Proto Vy, pokud jste měl součtový elektroměr jak píšete, jste oproti jiným lidem, měl možnost uplatnění elektřiny až 2,5 x lepší. Zákon 180/2005 Sb. podporoval výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů, nikoliv jen a pouze spotřebu. Proto podle tohoto zákona se podpora vyplácí na základě výroby a je pokud byste nespotřeboval vůbec nic, dotační podpora by Vám byla zachována po dobu 20 let.

Bohužel stávající situace s)na trhu s energií a nastavení tržních cen elektřiny, často podle zákona vedla ke snížení nebo někde k úplnému pozastavení výplaty zeleného bonusu. Není na tom nic divného, a v žádném případě pokud mluvíte o "vícenákladech" jako takové dosud podle vašeho nevznikly. Výměna elektroměru za nový, probíhá rovněž podle platné vyhlášky a nemůžete s tím nic udělat.

Jediné je přechodně přepojit stálé denní spotřebiče na jednu fázi. Dalším, možná vhodnějším řešením je až Vám odejde stávající jednofázový střídač, vyměnit za třífázový asymetrický střídač a problém rázem s rozdělením spotřeby a nutností přepojení ustane.

Naopak, po výměně za jiný navrhovaný 3f asymetrický střídač, vzhledem k současným přetrvávajícím cenám elektřiny, budete natolik ekonomicky zvýhodněn, že by bylo dokonce správné aby Vám byla podpora ukončena. Na to samozřejmě v zákoně nikdo takto nemyslel a to co je navíc není nemravné - protože jste naopak musel vynaložit vícenáklady za nový střídač, novou revizi po zapojení, atd. a tudíž lze považovat ekonomický přínos rodině a objektu za vyvážený.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk