Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.9.23 / dotaz č. 168983
Dobrý den,
mám dotaz ohledně rozpočítání nákladů tepla.(zákon č.67/2013 Sb)
Jedná se o bytový dům, který máme ve správě v Kralupech nad Vltavou. Dům má tři vchody a každý je samostatné SVJ. Všechny bytové jednotky jsou osazeny IRTN měřáky na teplo a jsou funkční. Dle těchto měřáků, které se jedenkrát ročně odečítají probíhá vyúčtování tepla. Rozúčtování nám provádí firma THERM, která má licenci na rozúčtování. Teď dotaz. Jeden zástupce SVJ přišel s požadavek , že nesouhlasí s rozúčtováním tepla dle Vyhlášky č.269/2015 a chce uplatnit Vyhlášku č.405/2015 Sb. Zástupce souhlasí s rozdělením na ZS (základní složku) dle m2, ale SS (spotřební složku) tedy měřáky chce účtovat pouze skutečně naměřené hodnoty nikoliv uplatní Vyhlášku č.269/2015. Odkazuje se na Vyhlášku č.405 SB. Bohužel dům o třech vchodech má měřidlo a výměníkovou stanici společnou. Ostatní zástupci SVJ žádné změny nechtějí.
Je možné dle dnešních ustanovení obejít Vyhlášku č.269/2015 a neporušit tím zákon o rozúčtování nákladů na teplo v ČR. Vím, že můžou být pravidla o rozúčtování v domě, ale to se může týkat pouze SV,elektřiny,výtahů,úklidu.........
Pokoušela jsem se zjistit odpověď u rozúčtovacích firem, ale nikdo mi nedal 100% odpověď , kterou bych mohla zástupci domu, který podal rozpor vůči rozúčtování tepla odpovědět a být si jistí, že neporušuji zákon.
Děkuji moc za odpověď
Klára M.
Dobrý den, bohužel vyučtování energií nedělám, ale myslím si, že by vám měla být nápomocná firma, kterou za to platíte.
S omluvou Hrdlička