Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.10.23 / dotaz č. 170964
Dobrý den
Chtěl bych lehce zateplit rodinný dům z roku 1900.
Pálená cihla.
Šířka zdí cca 60 cm.
Mohu použít šedý polystyren EPS tloušťka 10 cm?
Víc nemohu z důvodu přesahu střechy.
Dům má nyní oklepanou omítku.
Nebo je to zbytečné?
Dobrý den,
každá renovace je velice individuální. Je vhodné zohlednit kvalitu nosného zdiva, vlhkost v kosntrukcích a další návaznosti.
Proto doporučuji probrat návrh zateplovacího systému s odborníkem, který by navrhl správný typ izolantu a celkové skladby pro zateplení obvodové stěny. Je možné využít mořnosti osobní konzultace EKIS, seznam těchto sdružení najdete na tomto odkazu: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS (Je možné vybírat dle regionu). Případně návrh konzultovat se stavebním projektantem.

Zateplování obálky budovy (Obvodové stěny, střešní kosntrukce, podlaha, okan, atd.) určitě není zbytečné a při správném návrh se může docílit výrazného snížení tepelných ztrát objektu a tím i snížení nákladů na energie (Komplexní renovace celého objektu může snížit náklady na vytápění o 70-90%).

Na tyto opatření je možné čerpat dotaci například z programu Nová zelená úsporám.
Se splněním podmínek Vám pomohou energetická konzultační a informační střediska (EKIS a mobilní M-EKIS), viz odkaz víše.

U dílčí kategorie NZÚ se minimální tloušťka tepelné izolace z šedého polystyrenu (λD = 0,031 W·m-1·K-1), pro splnění podmínek, pohybuje kolem 140 mm.
U základní kategorie se minimální tloušťka tepelné izolace z šedého polystyrenu (λD = 0,031 W·m-1·K-1), pro splnění podmínek, pohybuje kolem 100 mm, ale jsou zde další podmínky které je nutné splnit (například průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy ≤ 0,84 Uem,R).

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.


Odpovídá:  Ing. Tomáš Vanický - EKIS Praha Centrum pasivního domu tisk