Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.10.23 / dotaz č. 171199
Prosím o radu, jak uspořit energie, zateplení domu nebo tepelné čerpadlo, vlastním kamenný dům s malými okny a 80 cm silnými zdmi, zateplení fasády by ještě snížilo průchod světla do již teď tmavých místností Jsem důchodce, manželka pracuje a rád bych zažádal o dotaci. Děkuji za odpověď
(Položen: 2.10.2023)
Dobrý den,
díky za Váš dotaz. Bez podrobnější znalosti konkrétního domu (všechny konstrukce obálky domu, technický stav domu včetně namáhání vlhkostí apod., zdroje tepla...) je obtížné radit.
Má odpověď tedy bude spíše v obecné poloze.
Z hlediska poradenství lze využít síť poradců EKIS, M-EKIS, kteří nabízejí bezplatné poradenství. Poradci M-EKIS mohou přijet i na místo stavby a provést konzultaci na místě.
Z hlediska dotačních programů by bylo ve Vašem případě pravděpodobně možné využít dotační program "Nová zelená úsporám Standard" , pokud by se jednalo pouze o dílčí zateplení a manželka ještě nepobírá důchod.
Z hlediska dotace na výměnu zdroje tepla, je klíčové, jaký zdroj využíváte ve stávajícím stavu. Pokud byste ve stávajícím stavu využívali jako hlavní zdroj tepla na vytápění kotel na tuhá paliva nesplňující 3. emisní třídu nebo lokální topidla na pevná paliva nebo elektrické vytápění nebo plynový kotel starší 20 let, bylo by možné opět usilovat o dotaci v rámci dotačního programu "Nová zelená úsporám Standard", je však potřeba splnit i další podmínky dle Závazných pokynů k dotaci.
Pro získání podrobnějších informací Vám tedy doporučuji domluvit si schůzku s poradcem EKIS nebo M-EKIS dle místa Vašeho bydliště.

S pozdravem M. Stejskal