Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.10.23 / dotaz č. 171970
Dobrý den,

Chceme zateplit starý samostatně stojící rodinný dům v rámci programu nová zelená úsporám a zajímá nás na jak vysokou dotaci dosáhneme, respektive do jaké kolonky spadáme (dílčí, základní) nebo jestli na dotaci vůbec dosáhneme.

Parametry domu:
Plocha stěn 238 m2 (cihla)
Plocha oken 36 m2 (starší plastová dvojskla)
Plocha střechy 92 m2

Chceme pouze zateplit fasádu a střechu. Okna měnit nechceme. Střecha i stěny jsou nyní úplně bez zateplení.
Představu máme 14 cm polystyren na stěny a 14 cm vaty do střechy.

Zajímá nás, jestli s těmito parametry dosáhneme na dotaci a jestli její výše bude vypočtena:
(Plocha stěn + plocha střechy)* 600 kč/m2

Děkuji
Dobrý den,
díky za Váš dotaz. Jak správně píšete, v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám (standardní) jsou celkem 3 úrovně (dříve podoblasti), které se liší dotačními částkami a úrovní dosažených energetických parametrů po provedení jednotlivých opatření. Předpokládám, že se nejedná o památku. Pro zateplení střechy a obvodových stěn je stejná dotační částka, která činí u úrovně "Dílčí" 600 Kč/m2, u úrovně "Základní" 800 Kč/m2, u úrovně Optimální 1300 Kč/m2.
Bez podrobnější znalosti Vašeho RD, jeho geometrie, parametrů konstrukcí obálky budovy apod., nelze bez další analýzy a výpočtů určit, kterou úroveň dotace docílíte.
Abyste docílili alespoň úrovně dílčí, bývá obvykle potřeba u obvodových stěn použít šedý pěnový polystyren o tl. min. 140mm (součinitel tepelné vodivosti max. 0,032 W/m.K). U střechy je obvykle potřeba docílit, aby celková tl. minerální vaty byla přes 300mm. Je ovšem skutečně nutné provést alespoň základní výpočet s konkrétními skladbami konstrukcí. Pokud zůstane např. podlaha v 1.NP nezateplena, bude pravděpodobně obtížné docílit úrovně "Základní" nebo dokonce "Optimální".
Doporučuji Vám obrátit se na konkrétního poradce M-EKIS nebo EKIS, který může vypracovat tzv. NEO (Návrh energetických opatření). V tomto dokumentu lze předběžně orientačně stanovit, výši dotace, odhad nákladů na jednotlivá opatření a úspory energie vlivem navržených opatření. Tento dokument je vypracováván pro klienty bezplatně. Následně se můžete rozhodnout, zda o získání dotace usilovat. K vlastní žádosti o dotaci je případně následně nutné nechat vypracovat tzv. Odborný posudek, který sestává z projektové dokumentace a energetického hodnocení. Odborný posudek vypracovávají příslušné odborně způsobilé osoby (autorizovaní projektanti a energetičtí specialisté). Jedná se již o placenou komerční službu, na kterou lze však ze značné části rovněž čerpat dotaci.

S pozdravem Martin Stejskal
Odpovídá:  Ing. Martin Stejskal - M-EKIS Sezimovo Ústí Ing. Stejskal tisk