Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.23 / dotaz č. 174243
Dobrý den. Jakou tepelnou izolaci mám použít pro zateplení staršího rodinného domu z hlediska ceny a výsledku? Bílý nebo šedý polystyren? Děkuji.
Dobrý den,

expandovaný polystyren EPS je pro zateplení domu vhodným materiálem a to jak bílý, který je označen zkratkou EPS bílý, tak šedý fasádní pěnový polystyren, který má o 20 % vyšší tepelně izolační vlastnosti než bílý a je označen zkratkou EPS šedý.
U obou typů se používají zejména desky o rozměrech 500 x 1000 mm různých tlouštěk . Pevnost v tlaku je u obou druhů obdobná - pevnostní řada 50, 70, 100, 150, a 200 KPa.

Bílý fasádní polystyren EPS 70F je nejpoužívanějším fasádním izolantem ro kombinaci tepelněizolačních vlastností a nižší ceny.

Šedý (také grafitový) polystyren obsahuje navíc grafitové nanočástice , má oproti bílému EPS lepší tepelně izolační vlastností ale je poněkud dražší.
Zjednodušeně lze říci, že 10 cm šedého grafitového polystyrenu má stejné tepelně izolační vlastnosti jako 12 cm bílého EPS.
Oba druhy lze doporučit, výběr a přesná specifikace záleží na dalších konkrétních okolnostech stavby.

OBECNĚ
Expandovaný polystyren EPS se vyrábí procesem polymerace styrenu, který má tři fáze: předpěnění, uskladnění s uklidněním a následně výroba vlastních bloků a desek.
Vlastní materiál EPS je tvořen buňkami, které obsahují uvnitř uzavřený vzduch, a to mu dává jeho výborné tepelně izolační vlastnosti.

Pro své výborné tepelně izolační vlastnosti se pěnový polystyren EPS ve stavebnictví používá se k výrobě stavebních desek zejména k zateplení fasád (tzv. fasádní polystyren) a je obecně nejrozšířenější a nejoblíbenější tepelný izolant. Je dobře zpracovatelný, lehký, tvarově stabilní a nenasákavý. (Expandovaný polystyren však není obecně vhodný pro použití do prostředí s vyšší trvalou vlhkostí nebo pro vystavení dlouhodobého vyššímu tlaku. Pod vlivem obojího ztrácí své užitné vlastnosti. Pro tyto účely je vhodnější polystyren extrudovaný.)

S přáním hezkého dne Ing. Jiří Flašar, M-Ekis, ES MPO 1410

Odpovídá:  Ing. Jiří Flašar - M-EKIS Šumperk, Ing. Jiří Flašar tisk