Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.11.23 / dotaz č. 176145
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné zažádat o dotaci Zelená úsporám při zateplení domu pouze formou výměny nových oken a dveří? Pokud ano, lze tuto žádost podat zpětně? Děkuji za odpověď na můj dotaz.
Dobrý den,
děkujeme Vám za dotaz,
Ve standardní Nové zelené úsporám to závisí na velikosti plochy oken, poměru k ostatním konstrukcím a několika dalších parametrech. Dá se ale říci, že zpravidla ne. Samotnou výměnou oken totiž nelze ve většině případů dosáhnout požadované energetické úspory a bude tak nutné současně s výměnou realizovat další opatření, alespoň na části dalších konstrukcí, jako je např. zateplení stropů. Bez podrobného posouzení zpracovaného energetickým specialistou však nelze splnění podmínek pro poskytnutí dotace garantovat.

Pokud však spadáte do kategorie domácností s nízkými příjmy a splňujete kritéria pro účast v programu NZÚ Light, máte možnost využít dotace pouze na výměnu oken z tohoto specifického programu. V tomto případě je vhodné kromě výměny oken konzultovat s odborníkem, aby bylo dosaženo optimálního využití dotace a zároveň zajištěna co nejlepší energetická účinnost ve vašem domově.

Komu je NZÚ Light je určen pro vlastníky a spoluvlastníky rodinných domů a rekreačních objektů využívaných k trvalému bydlení z řad seniorů, invalidních důchodců a lidí pobírajících dávky na bydlení. Podmínkou je, aby v době podání žádosti byl rodinný dům ve vlastnictví žadatelů a ti v něm měli současně trvalý pobyt, a to déle než od 12. září 2022. NZÚ Light má přinést prostředky na úsporná opatření pro nízkopříjmové domácnosti, které jsou nejvíce ohroženy energetickou chudobou. Čerpat mohou prostředky na dílčí zateplení a na instalaci solárního systému na ohřev vody.
Odpovídá:  Ing.arch. Petr Kvasnička* - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk