Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.11.23 / dotaz č. 177670
Dobrý den,
vlastním dům, kde jsem právě nechal vyměnit střešní okna (4ks), protože byla již kompletně rozpadlá a nešla zavřít.
Prosím, je možné na tuto výměnu (bez dalšího zateplování) čerpat dotaci NZÚ ? Dům jsem kupoval nedávno a tak mám případně k dispozici vypracovaný PENB. Jedná se o okna Velux GLU 0061B MK06. Jsou to trojskla a součinitel prostupu mají 1,1.

Děkuji za info
Dobrý den,
co se týče výměny střešních oken a možného vyzískání dotace Nová zelená úsporám (NZÚ), tak pokud se jedná o klasickou dotaci NZÚ, tak na samotné střešní okna (4 ks) nelze vyzískat dotaci, protože jsou stanoveny minimální požadavky, kdy je možné o dotaci žádat. Ty zhruba odpovídají minimálnímu zateplení 15-20% plochy obálky budovy, což 4 okna činí odhadem 1% plochy domu. Navíc při dílčím zateplení by Vaše okna s Tepleným prostupem U=1,10 by na dotaci nestačili, protože tam je požadovaný parametr min. U=1,02. Pokud by jste zateploval více ploch a dostal se vyšší doatční podoblast Základ, tak je možné tyto střešní okna započítat, ale tam je nutné počítat s prakticky kompletním zateplením obálky budovy (podlahy, fasády, okna, vrchní strop a střechy). Jen pro doplnění informace, klasická dotace NZÚ je na okna ve výši 2.200,- kč na 1 m2 plochy okna (ve vyšší dotační podoblasti Základ 3.000,- Kč na 1 m2), takže u 4 ks střešních oken se bavíme o dotaci cca 8-9 tis. Kč.

Jiná situace by byla pokud by jste byl způsobilý žadatel v dotačním programu Nová zelená úsporám Light (je určena pro důchodce, nebo invalidy 3. stupně, nebo domácnosti pobírající příspěvek na bydlení), tak by dotace vyzískat šla a byla by ve výši 12.000,- Kč na jedno okno, takže celkem by se Vám vrátilo 48.000,- tis. Kč.

Kdyby jste potřeboval poradit více, nebo chtěli přímo vyřídit bezplatně dotace Nová zelená úsporám Light (byli jste způsobilý žadatelé), tak se na nás (nebo na jiné specialisty EKIS střediska) neváhejte obrátit.

S pozdravem Martin Dostálek - Techprojekt s.r.o. Ústí nad Orlicí