Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.24 / dotaz č. 183683
Dobrý den, chtěl bych ve starším cihlovém domě zateplit strop mezi obytnými místnostmi a nezateplenou půdou sedlové střechy. Jedná o klasický trámový strop dole s podbitím, shora uzavřený prkny. Aplikoval bych nejspíše minerální vlnu mezi trámy (cca 20 cm dle výšky trámů) + ještě 8 - 10 zespoda nad SDK podhled.
Shora bude zaklopeno OSB deskou. Chtěl bych se zeptat, jestli je potřeba zespodu pod SDK dát fólii parozábrany?
Děkuji
Dobrý den,
renovace je vždy komplexní záležitost a proto nemohu doporučit správnou skladbu bez znalosti všech souvislostí. Doporučuji osobní konzultaci s EKIS nebo MAS, v případě zájmu můžete kontaktovat i naši kancelář a rádi Vám poradíme.

Obecně, ale lze říci, že není správné uzavírat dřevěné konstrukce (ve vašem případě nosné dřevěné trámy) mezi dvě vrstvy, které špatně propouští páru (parozábrany). OSB deska velice špatně propouští páru, tedy jako horní záklop není vhodná. Jako horní záklop lze například použít dřevěná prkna s mírnými mezerami.
Parozábranu například ve formě fólie, je vhodné aplikovat co nejblíže interiéru (pod tepelnou izolaci), zde pozor na správné provedení aby kotvení SDK desek nepoškodil parozábranu (fólii).

Děkuji Vám za dotaz a přeji příjemný den.
Odpovídá:  Martin Petr - EKIS Brno CPD tisk