Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.2.24 / dotaz č. 184228
Dobrý den, rád bych se zeptal na dotaci ohledně zateplení bytového domu. V domě jsou čtyři byty a mají různé vlastníky. Já jsem správce bytového domu. Jsou zde studenti, senioři i normálně pracující a rád bych se zeptal na koho respektive na čí jméno by bylo nejlepší o dotaci zažádat. pokud to hraje nějakou roli nebo jestli musí zažádat všichni vlastníci bytů nebo stačí aby zažádal například správce.

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

V dotazu není přímo zmíněn konkrétní dotační titul (zřejmě bude žádáno o dotaci v rámci standardní výzvy programu Nová zelená úsporám pro bytové domy fyz. osob). Žadatelem je společenství vlastníků jednotek (SVJ) bytového domu. Pokud SVJ založeno nebylo (resp. nemuselo vzniknout), může být žadatelem kterýkoli z vlastníků, musí však mít souhlas všech spoluvlastníků a splňovat podmínky programu. Logicky by to mohl být správce domu. Bere tak na sebe zodpovědnost za provedení celé akce.
Za SVJ podá žádost předseda, případně jiná pověřená osoba. Jednotliví vlastníci bytových jednotek odsouhlasí záměr na společné schůzi potřebným počtem hlasů (podle stanov SVJ) a pověří předsedu nebo jiného správce výkonem činností souvisejících s výběrem projektanta, vypracováním projektu, podáním žádosti o dotaci atd. Jednotlivé fáze vedoucí k realizaci záměru budou postupně odsouhlaseny na schůzích. Dotačním účtem bude společný účet SVJ.
Pro žádosti NZÚ-Light, kde je možné žádat o výměnu oken (ne však o zateplení), je žadatelem vlastník konkrétního bytu, ve kterém bude výměna probíhat. I on bude ostatní vlastníky žádat o souhlas s realizací opatření.

Hezký den přeje
Miroslav Misař