Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.2.24 / dotaz č. 184660
V rámci programu NZU Light prosím o upřesnění, jak se vnímá výměna vstupních dveří, které jsou osazené v klasické kovové zárubni, zazděné v obvodové stěně.
Vztahuje se v tomto případě dotace na výměnu samotného dveřního křídla, nebo je nutné v každém případě vyseknout stávající kovovou zárubeň a umístit nové vstupní dveře i s rámem?
Jedná se o stejný technologický pohled, který lze aplikovat na jakékoliv otvory a prostupy, které se zabudovávají do konstrukce.

Pokud je cílem snížit energetickou náročnost budovy, snížit náklady na vytápění nebo chlazení, pak je nutné se zaměřit hlavně i na takové detaily - které představují mechanismy, pomocí kterých se okno, dveře, velké prosklení , skleněné stěny "vetknou" do konstrukcí. V mnoha případech není až tak podstatný samotný únik tepla (zimy) velkou plochou oken (sklem) nebo dveřmi, ale právě rozhraním mezi konstrukcí a dveřmi, oknem. Není proto možné ponechat jak píšete železnou zárubeň, protože tato samotná kovová zárubeň představuje tzv. tepelný zkrat (někdy označovaný jako tepelný most), ale výměna musí být proto dokonalá, tedy i včetně zárubní, nebo obecně všech uchycovacích prvků. Domnívám se, že v některých případech dokonce není tato výměna možná, protože musíte komůrkově nově oddělit zavírání dveří a se stávající zárubní toto nepůjde.

Existuje jediná výjimka u dřevěných špaletových oken, ale to není Váš případ.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk