Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.24 / dotaz č. 184703
Dobry den. Minuly rok jsem zakoupila apartman [ 20 m ] v bytovem dome [ kolaudace 2023 ] , kde je dalsich 10 bytu ruznych velikosti . V jednom byte bydli natrvalo spravce . Bylo zalozeno SV [ spolecenstvi vlastniku ] . Topi se a ohriva voda tepelnym cerpadlem vzduch voda [4 kusy ] .Kazdy plati 1100kc mesicne na eletriku. Nyni prisel nedoplatek 25 000 kc od eon . Vyuctovani za pul roku . Pan spravce vzal nedoplatek a vydelil ho dle poctu bytu stejnym dilem. A zde se chci zeptat . Nedoplatek jsem nezaplatila , protoze ho povazuji za zalohu na teplo a teplou vodu a povazuji radne vyuctovani dle mericu [ v kazdem byte ] .Ale pan spravce me opakovane tvrdi ,ze to jsou penize “ NA KOTELNU A POUZE NA POHON CERPADLA “ Co s tim ma pravdu . Vim ze cerpadla spotrebuji cast el. na chod ale skoro 100000 kc za pul roku ? !!! Co mam delat a na koho se obratit ? Dekuji za odpoved .
Děkuji za Váš dotaz a na jeho základě odpovídám následující:

Pro zúčtování nákladů na vytápění v v zúčtovací jednotce platí zákon 269/2015 Sb.

Základní složka nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce činí 40-60% a zbytek nákladů tvoří spotřební složku. Výši základní složky určí poskytovatel služeb podle klasifikační třídy ukazatele energetické náročnosti budovy, podle průměrného součinitele prostupu tepla přílohy č. 6 k této vyhlášce, takto určenou základní složku může následně snížit či zvýšit až o 10 procentních bodů. Rozdělovník nákladů na základní a spotřební složku ve zúčtovací jednotce provede pro dané zúčtovací období pouze jednou. U všech příjemců služeb je vždy v základní složce rozúčtováno 1m2 započitatelné podlahové plochy stejná částka.

Pro rozdělení spotřební složky nákladů na vytápění zúčtovací jednotce mezi příjemce služeb se vychází z náměrů měřidel podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění. Při tom se použije korekce a výpočtové metody zohledňují rozdílnou náročnost vytápěných místností na dodávku tepla danou jejich polohou. Rozdíly v nákladech na vytápění připadají na 1m2 započitatelné podlahové plochy, však nesmí příjemců služeb u kterých jsou instalována měřidla podle zákona o metrologii nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění překročit ve zúčtovací jednotce hodnotu 30% nižší a hodnotu o 100% vyšší oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období.

Ve Vašem případě doporučuji změnu dodavatele elektrické energie. Kalkulačku najdete na https://kalkulator.tzb-info.cz/