Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.2.24 / dotaz č. 184737
Dobrý den,
měl bych několik dotazů k NZú light podání a doložení k žádosti.

1. pokud je některé úsporné opatření energie již realizováno (např. zateplení) a dotaci na toto opatření chce žadatel požádat dodatečně, ale zároveň bych chtěl požádat i o dotaci např. na využití obnovitelných zdrojů energie pro ohřev TUV, která by byla teprve realizována, jak se má žádost na část realizovaného a část nerelizovaného opatření podat? dvěmi samostatnými žádosti o NZU light přes AIS portál? případně musí to být současně v jeden ten samý den?
2. Existuje nějaký veřejný vzor, jak má být správně po realizaci doloženy podklady pro zateplení vykonané svépomocí?
3. je možné kombinovat dotace na využití OZE z NZU light s jinými dotačními programy? uvedu příklad; NZU light FVE ohřev vody realizovanou v např. v 5/2024 a následně v budoucnu (buď ještě ten samý rok nebo další) žádat dotaci na menší klasickou bateriovou FVE elektrárnu 8Kwp z programu zelená úsporám? případně co je podmínkou pro takovou možnost, jsou dotace nějak kvůli tomu pokrácené?
4. při výměně oken a dveří je částka dotace na 1ks okna 12000Kč a 1ks vchod. dvěří 18000Kč. Př. výměna 6 oken různých rozměrů a 2 vchod dveře. Max. částka dotace by měla činit tedy 108tis Kč. Jedno okno může ale stát více a druhé méně než 12000kč na 1 ks, stejně tak dveře mohou stát odlišnou částku. jak se posuzují proinvestované náklady? po jednotlivých položkách za konkrétní okno/dveře nebo jako celek = celkovou částkou faktury, která obnášení i další výdaje jako odbornou demontáž, montáž, dopravu a jiné výdaje spojené s výměnou oken?

děkuji předem za odpověď.





Dobrý den, k jednotlivým bodům můžu uvést:
1. Do programu NZÚ light lze podat pouze jednu žádost, musíte tedy do žádosti uvést všechna zamýšlená opatření (kombinace), které chcete realizovat. Pokud je část již po realizaci (ne starší 12.9.2022 a splňuje podmínky programu), tak žádost bude v režimu před dokončením realizace, doložení realizace lze provést až všechna opatření z žádosti / odborného posudku budou dokončena.
2. Neexistuje, realizaci potvrzuje žadatel a pracovník MAS / EKIS v závěrečné zprávě na základě místního šetření a pořízené fotodokumentace (u zakrytých konstrukcí je potřeba zajistit fotodokumentaci během realizace opatření). Je potřeba také zajistit doložitelné výdaje (práce svépomoci není způsobilý výdaj). V rámci závěrečné zprávy se prochází i doložitelné výdaje.
3. Obecně platí princip, že nesmí dojít k dvojímu financování. Vámi uvedený záměr - malý FV systém z NZU light a následně velká FVE ze standardního programu Nová zelená úsporám nejde podpořit z obou programů. Exaktně to bude řešeno v aktualizaci podmínek standardního programu od 15.2., v podmínkách NZU light už to je. V případě jiných opatření není problém - například výměna oken v NZÚ light a zateplení fasády, střechy z programu Nová zelená úsporám.
4. Způsobilé výdaje se posuzují kumulovaně - jako celek vůči celkové poskytnuté dotaci (pro danou oblast podpory), není zásadní, že některé okno je levnější, respektive dražší. Tedy ve stavební části se posuzují celkové způsobilé výdaje a celková dotace (max 150 000 Kč), to stejné platí v části podpory pro solární systémy. Naopak mezi oblastmi podpory nelze náklady sčítat - posuzuje se odděleně. Doplním, že ve stavební části NZU light lze do žádosti dát různou kombinaci opatření s celkovou maximální výší 150 000 Kč, například Vámi uvedená výměna oken a dveří a ještě třeba zateplení půdy. Zmiňuji pro nemožnost podání další žádosti v programu NZÚ light.

Obecně doporučuji projít Závazné pokyny pro žadatele, s tím že pro žadatele je zde informační servis a dotační asistence zdarma pomocí sítě MAS a EKIS - oslovte ideálně nejbližší poradenskou kancelář.
https://novazelenausporam.cz/poradenstvi-pro-nzu-light/


Odpovídá:  Vladimír Novotný ml. - EKIS Třebíč EuroEnergo tisk