Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.2.24 / dotaz č. 184740
Dobrý den
v případě, že řešíme v rámci NZU LIGHT zateplení střechy v celém půdorysu střechy domu ze strany interiéru (demontáž podhledu, zateplení a montáž nového SDK podhledu), předpokládám, že dotace je 120.000,- Kč při zachování podmínek min. tl. tepelné izolace 30 cm.
V jedné místnosti není technicky možné provést snížení podhledu v celé ploše, a to proto, že snížením podhledu bychom se dostali pod předklad nad okny. Jde o cca 5% plochy.
Lze tuto situaci vyřešit tím, že v místech, kde lze naopak aplikovat tepelné izolace více, doplníme nové tepelné izolace více a splníme tedy průměrný požadavek na tepelný odpor konstrukce jako celku?
Obecně zateplení se zásadně provádí ze strany nižší teploty aby nevznikalo místo kondenzace přímo v části interiéru, což by mělo za následek vodu uvnitř místnosti. Zkonzultujte ještě před vlastním provedením přímo ze stavebním technikem na místě samém, ale já bych tuto situaci nedoporučoval. Ano, maximální výše dotace je 120.000 Kč při kompletním zateplení.
Pokud nebudou i na 5% dodrženy minimální šířky izolace, budete mít problém s uznatelností dotace. V případě snížení tloušťky izolace pod 300 mm, zde neplatí stejné pravidlo jako u fasády s přepočtem na dodržení tepelného odporu.
Jediným možným zdůvodněním, by bylo využít správného zdůvodnění - v případě, kdy není možno z technických důvodů možné zateplit celou část konstrukce střechy. Pokud se jedná o 5% plochy a nebude tam vznikat velký tepelný most s lokální kondenzací, pak z energetického hlediska bych já osobně s tím problém neměl.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk