Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.24 / dotaz č. 184959
děkuji Vám za zodpovězení a velmi dobré vysvětlení k dotazu č. 184737.
k bodu 3. kombinace dotací, bych přesto měl jeden doplňující dotaz;

- v případě, že pro ohřev teplé vody bych nevolil FVE panely ale zvolil si termický ohřev bojleru a předřadil ho hlavnímu zdroji ohřevu vody, kterým je nyní plyn. kotel, je možnost čerpat na termiku dotaci NZU light a požádat si následně i o dotaci NZU na menší FVE bateriovou elektrárnu? logicky jde o dva různé zdroje využití obnovitelných zdrojů energie.

děkuji předem a mnohokrát děkuji
Dobrý den,
Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory (platné od 15.2.2024) v kapitole 2.3, bod g) uvádí: "Podporu nelze poskytnout na opatření a změny opatření, na která byla v minulosti přijata podpora z dotačních programů zaměřených na úspory energií, zvýšení účinnosti a snížení emisí vypisovaných ministerstvy MŽP, MPO, MMR po 1. 1. 20092 a t o i v případě, že uplynula doba udržitelnosti stanovená v podmínkách podpory a dále z jiných veřejných prostředků, u kterých neuplynula doba udržitelnosti.. Nelze ji poskytnout ani na opatření, která by snižovala ekologické přínosy těchto opatření, zejména opatření prováděná na stejných konstrukcích nebo s obdobným účelem, např. výměna či instalace zdroje tepla na vytápění, instalace zdroje pro ohřev vody, termické a fotovoltaické systémy, a to včetně OZE instalovaných jako součást podporované novostavby v oblasti podpory B této nebo předešlých výzev programů NZU a obdobných."
Rozumím Vašemu dotazu a chápu argumentaci, ale mám za to, že SFŽP nastavením programu nechce paralelně podporovat "podobná" opatření. U Vámi uvažované konfigurace nelze s jistotou říci, že by nová instalace FVE nesnížila ekologické přínosy podpořeného opatření (využitelná výroba), navíc jsou tam termické systémy přímo vyjmenované. Každopádně nejsem zástupce SFŽP, pokud máte pochybnosti o významu této podmínky, doporučuji se obrátit s žádostí o vyjádření přímo na SFŽP buď ne email info@sfzp.cz, nebo přímo na krajské pracoviště.
Odpovídá:  Vladimír Novotný ml. - EKIS Třebíč EuroEnergo tisk