Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.2.24 / dotaz č. 185161
Dobrý den, vlastníme dvoupatrový rodinný dům. Půlka domu je stará část plné cihly tloušťka stěny 50cm a nová část domu je cihla Porotherm 44 Profi Dryfix. Tato nová cihla má součinitel prostupu tepla s omítkami (U) 0,220 W/m²K .
Okna jsou nová trojskla, střecha je nová se zateplením 40cm vaty, podlahové vytápění s tepelným čerpadlem, bez rekuperace. Otázka zní, jestli takový to dům zateplovat nebo ne. Bude veliký rozdíl mezi zatepleným nebo nezatepleným domem v mém případě ? Popřípadě jaká tloušťka polystyrénu by se měla volit. Mockrát děkuji.
Dobrý den,
rozdíl mezi obvodovým zdivem z plných cihel oproti novému zdivu bude značný.
U nové části s obvodovým zdivem z cihel Porotherm 44 Profi Dryfix bude součinitel prostupu tepla s omítkami cca 0,24 - 0,25 W/m²K. Uváděný údaj od výrobce cihel je vámi zmíněných 0,22 W/m²K, což ale odpovídá zcela suchému zdivu a včetně tepelněizolační omítky o síle 3 cm.
Když vezmeme stěnu z cihel plných tloušťky 45 cm, tak součinitel prostupu tepla s omítkami vychází přibližně 1,33 W/m²K. To je celkem zásadní rozdíl oproti novějšímu zdivu a zateplení této konstrukce by určitě dávalo smysl.
Tepelná ochrana budov je řešena v normě ČSN 73 0540. Ta uvádí mimo jiné požadované a doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla, které pro vnější zdivo jsou: požadovaná hodnota 0,30 W/m²K a doporučená 0,25 W/m²K. Pokud byste šel například cestou dotace v dotačním programu Nová zelená úsporám, tak tam je požadavek na zateplení zdiva 0,7 * požadovaná hodnota z normy, což odpovídá hodnotě 0,21 W/m²K. Pokud byste se rozhodl zateplovat staré zdivo, tak by to odpovídalo 18 cm běžné tepelné izolace (minerální vata nebo fasádní polystyren EPS 70F). Pokud byste neřešil dotační titul, tak rozumná tloušťka zateplení je 15 - 18 cm.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk