Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.2.24 / dotaz č. 185224
Dobrý den, v emailu jsem nalezl nabídku webshopu na prodej ventilátorů pod stávající radiátory:
https://www.topenilevne.cz/ventilatory-pod-radiatory-c3111/?utm_source=Maileon&utm_medium=email&utm_campaign=NL-2024-02-07_elsymco-eitan&utm_content=https%3A%2F%2Fwww.topenilevne.cz%2Fventilatory-pod-radiatory-c3111%2F&reportID=22987278

Vím, že existují podlahové fancoily (radiátory s větráky), které jsou ale určeny pro vytváření "tepelných clon" u velkých prosklených ploch v jednotkách a také pro instalace tam, kde vlastníci nechtějí instalovat běžná otopná tělesa (úspora místa, arch. řešení prostoru, atd.).

Tyto tělesa ELSYMCO EITAN dokonce jako fancoily vypadají a proto nechápu, proč by si jej vlastník v případě novostavby rovnou nenainstaloval. Pokud se jedná o dodatečnou instalaci pod stávající radiátory, prosím o Váš názor, zda informace o zvýšení efektivity vytápění a úspoře nákladů na vytápění až 100 % jsou relevantní a také prosím o sdělení, zda jste se s tímto řešením již setkali a zda spatřujete v instalaci ventilátorů pod radiátory smysl z hlediska ekonomiky (cena instalace vs. úspora) a běžného provozu domácnosti. Prosím o sdělení možných negativ.

Velice děkuji.
Vážený pane, děkuji za váš dotaz.
Dodatečná instalace ventilátorů přinese samozřejmě hluk a spotřebu elektřiny a zvýší také spotřebu tepla.

Radiátor předává teplo do místnosti jednak sáláním (radiací), jednak tím, že ohřívá vzduch proudící okolo něj (konvekcí). Podle typu radiátoru a teploty topné vody je podíl konvekce na celkovém výkonu zhruba jedna až dvě třetiny. Pokud se ventilátorem zvýší proudění vzduchu okolo radiátoru, zvýší se i jeho výkon.

Doplnit radiátor ventilátorem má smysl v případě, že je třeba zvýšit jeho výkon a nelze ho vyměnit za větší. Větší výkon vždy přinese i vyšší spotřebu tepla (záleží na kvalitě regulace), rozhodně nelze čekat jeho snížení (kromě velmi speciálních případů).
Doplnit radiátor ventilátorem lze někdy využít i k individuálnímu snížení účtů za teplo. V bytových domech, kde jsou radiátory osazeny indikátorem spotřeby, se náklady na teplo účtují podle těchto indikátorů. Ty počítají s určitým výkonem radiátoru; pokud se díky ventilátoru výkon zvýší, indikátor to nezaznamená (nebo dokonce zaznamená menší spotřebu, než jaká by byla bez ventilátoru). Zvýšenou spotřebu pak zaplatí sousedé.

Konvektorová topidla (do žlabů v podlaze) na rozdíl od radiátorů vytápí místnost pouze teplým vzduchem, sálavá složka chybí. Pro dosažení tepelné pohody (viz: https://cs.wikipedia.org/wiki/Tepelný_komfort) je proto třeba ohřívat vzduch v místnosti na vyšší teplotu a tím roste i spotřeba tepla. Standardně se vyrábí jak s ventilátorem, tak bez. Pokud je výkon konvektoru nedostatečný (což ukazuje na chybu projektu nebo stavby), doporučil bych ho vyměnit za výkonnější.

Přeji příjemné bydlení
Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk