Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.24 / dotaz č. 185973
Dobrý den.
Má v plánu zrekonstruovat chatu s č. ev. Trvalý pobyt v ní nikdo nemá. Ale na stáří v ní chci trvale bydlet. Projektovou dokumentaci mám připravenou a zvažuji, zda mohu čerpat nějaké dotace na zateplení, výměnu oken, atp.

Zvažoval jsem NZU standard - ale zde nemohu doložit trvalý pobyt min. 2 roky, což je podmínka objektů s č. ev. (pokud jsem to dobře tedy pochopil).

Dále jsem zvažoval, že bych si chatu nechal rekolaudovat na rodinný dům. Pokud se tak stane, mohu čerpat dotace v rámci NZU standard, nebo dům po babičce? Nevím, jak je totiž přistupováno v tomto případě k faktu, že se dotace NZU standard vztahuje jen na domy starší, tedy ty, kde byla žádost o stav. povolení podána před 1.7.2013. Chata je samozřejmě starší, ale nevím, jak se přistupuju k rekolaudaci na RD - považuje se to pak za novostavbu, tudíž bych neměl nárok na dotace? Nerozumím tomu a potřeboval bych poradit. Děkuji.

Poradíte mi, zda mám případně nárok na nějakou jinou dotaci na zateplení této mé chaty? Jsem-li vlastník, nemám v ní trvalé bydliště, ale po rekonstrukci bude vhodná pro trv. pobyt. V této fázi projektování jsem ještě schopen upravit tloušťky izolací tak, aby vyhověla stavba tepelně-izolačním podmínkám programu.

Děkuji
Dobrý den,
děkujeme za dotaz.
ano NZU standard je podmínka v rekreačním objektu trvalý pobyt min. 2 roky - pochopil jste správně.
Pokud zvažujete rekolaudaci, je důležité konzultovat tuto možnost s místním stavebním úřadem a ověřit, zda územní plán a další podmínky umožňují takový postup. Při rekolaudaci se objekt nestává novostavbou, což znamená, že je možné žádat o dotaci NZU Standard v oblasti A.

Jiná dotace než nová zelená úsporám neexistuje.
Odpovídá:  Ing. Jan Kvasnička - EKIS Plzeň ArchEnergy tisk