Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.2.24 / dotaz č. 186054
Dobrý den,

měla bych jen krátký dotaz k získání dotací. Vlastním s manželem dům v Ostrově u Macochy, kde větší část domu kompletně rekonstruujeme a budeme tam bydlet jakmile bude naše část obyvatelná. Trvalé bydliště mám v tom domě já (od narození), syn a moji rodiče, kteří tam bydlí. Rádi bychom využili dotací, ale nevím, zda o ně můžeme žádat, pokud manžel, s trvalým bydlištěm v Brně, vlastní malý domeček, který je zatížený hypotékou právě na opravu toho druhého domu. Už ted vím, že to na opravu nebude stačit a tak zjištuji další možnosti. Chtěli jsme využít dotací na deštovku, střechu a zateplení.
Lze, že bych žádala o dotaci jen já nebo je problém manželova nemovitost?

Děkuji, Jakalová
Dobrý den,

v případě výzvy "Oprav dům po babičce" nelze žádat o dotaci v případě, že žadatel nebo některý ze členů domácnosti vlastní další stavbu pro bydlení nebo podíl na takovéto nemovitosti, a to včetně bytu v bytovém domě nebo členského podílu v bytovém družstvu, který mu zajišťuje možnost užívání bytu.

Domácnost a členové domácnosti tvoří krom žadatele také všechny osoby, které s žadatelem v rodinném domě bydlí (mají zde evidován trvalý pobyt nebo zde pobývají po větší část roku).

Takže podle této definice nelze žádat pokud manžel vlastní jinou nemovitost pro bydlení a skutečně bydlí v domě, na který byste chtěli čerpat dotaci z výzvy "Oprav dům po babičce". Na dotaci lze pak jedině čerpat se základní výzvy Nová zelená úsporám, kde tato podmínka není, ale čerpat podporu lze až po doložení realizace.

Martin Beneš

Odpovídá:  Ing. Martin Beneš - M-EKIS Brno, Ing. Martin Beneš tisk