Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.3.24 / dotaz č. 187670
Dobrý den, bydlím v panelákovým domě. Máme nové zateplené štíty a boční stěny jsou zateplené nedostatečně. Všude jsou nové plastová okna. Chtěli bychom znova zateplit boční stěny. Jé pravdou, že k získaní dotaci, jednou z podmínek je zateplení stropu v sklepních prostoréch?
Dobrý den, pokud máte zájem o využití dotace NZÚ pro bytové domy, tak je nejprve nutné aspoň předběžně spočítat PENB pro starý a nový stav tj. před zateplením a po plánovaném zateplení a musí se posoudit, zda vůbec s plánovanými opravami budete splňovat požadavky na dotaci - tj. splnění několika parametrů ( např. součinitel prostupu tepla konstrukce na obálce budovy, na které je prováděno opatření, musí dojít ke snížení ( min. 10 % ) průměrného součinitele prostupu tepla, dále je požadovaná úspora ( min 10%) celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů a snížení ( min. 10%) celkové dodané energie do budovy - všechny tyto hodnoty najdete v PENB pro stávající a nový stav. Z těchto údajů se pak spočítá úspora po provedení opatření. K podání žádosti NZÚ bude potřeba udělat i projektovou dokumentaci stavu před a po zateplení a nechat vyhotovit energetický posudek od energetického specialisty. Podrobné podmínky k dotaci na zateplení pro bytové domy najdete zde: https://novazelenausporam.cz/bytove-domy/svj-a-bytova-druzstva/
Dále je možné vypracovat pro Váš bytový dům zdarma dokument NEO , ve kterém by se porovnaly varianty zateplení a doporučila by se vhodná dotace a orientačně spočítala výše úspory při provedených opatřeních.
Odpovídá:  Ing. arch. Pavlína Kostelníková - M-EKIS 3M65 Brno, Ing. arch. Pavlína Kostelníková tisk