Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.3.24 / dotaz č. 188404
Dobrý den,
obracíme se na Vás ohledně dotace z programu NZÚ Light, zvažujeme žádost o dotaci na výměnu střešních oken Velux s dvojsky za trosklo (alespoň v dětských pokojíčcích 2 ks, další 2 střešní okna máme i v ložnici), ale nejsme si jisti, co vše by nám dotace vlastně pokryla, vzhledem k tomu, že je omezena částkou 12 000 Kč na 1 okno a jak se výše dotace počítá.

Dá se do přímých realizačních nákladů zahrnout toto:
1) samotná montáž oken firmou,
2) venkovní stínící rolety na střešní okna,
3) stavební úprava vnitřního ostění okna, ale také celého stropu v místnosti (práce + materiál), protože máme vnitřní ostění a stropy z obkladových lamel, které se zásahem do ostění zničí a bude třeba udělat nové obložení ze sádrokatronu apod.

4) Znamená to, že všechny tyto náklady 1) - 3) se pak teprve připočítají k částce (12 tis. Kčx počet měněných oken) až do celkové možné výše dotace, tj. částky 150 tis Kč ?

5) Další dotaz zní, zda je možné montáž střešních oken provádět svépomocí (zda není nutno řídit se nějakou normou jako u montáže oken a vchodových dveří dle ČSN 746077 – Požadavky na zabudování, kdy to potom musí zřejmě dělat jedině firma)?
Dobrý den,
do výdajů pro dotaci NZU-Light lze zahrnout veškeré přímé výdaje spojené s výměnou oken, tj. demontáž a montáž okna, likvidace a odvoz starého okna, nákup nového okna s montáží vč. vnitřních zednických úprav a klempířského lemování přímo souvisejících s výměnou okna. Tzn. že práce na ostění jsou způsobilé položky, ale realizace stropu jako celku nesouvisí přímo s výměnou okna a měla by být řešena mimo dotaci.
Rolety, žaluzie a sítě proti hmyzu by měli být řešeny samostatně, tyto výdaje nesouvisí s úsporou energie a nejedná se o nutné investice související s výměnou oken.

Vzhledem k tomu, že dotace je až 100 % z přímých realizačních výdajů a dle ceny současných stavebních prací a nových oken s trojskly, bude výsledná dotace určitě 12 tis. Kč /okno. Celkové výdaje budou určitě vyšší než tento dotační limit. Můžete si před podáním žádosti nechat od dodavatelů zpracovat nezávaznou cenovou nabídku.

Výměnu oken je určitě možné provádět svépomocí. Norma ČSN 746077 řeší zejména napojení oken na přilehlé parotěsné vrstvy v interiéru a ochranu připojovací spáry paropropustnou páskou z exteriéru. Toto se dříve často zanedbávalo zejména u oken ve stěnách.

Upozorňuji že o dotaci lze žádat pouze 1x. Tedy až 150 tis. na zateplení + okna a až 90 tis. na fotovoltaiku. Pokud u jedné žádosti nevyužijete celou dotaci (240 tis.) tak není možné žádat znovu o další finance.
Odpovídá:  Ing. Ondřej Černý - M-EKIS Jičín, Ing. Černý tisk