Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.4.24 / dotaz č. 192191
Poprosím Vás touto cestou o radu, jak zateplit a zpevnit štít domu zevnitř a samozřejmě předejít tvorbě nějaké kondenzace.

Jedná se o klasický štít 15cm plná cihla, který je zpevněn třemi sloupky o síle 30cm. Podezdívka je taktéž 30cm plná cihla do výše cca 90cm. V současné době je tento štít zvenčí zateplen 10cm EPS 70F. Na venkovní straně je již finálka a přidávat další polystyren na již hotovou fasádu se mi nechce.

Chceme současnou půdu rekonstruovat a vybudovat zde obytné podkroví.

Má představa je takováto:
Mezi stávající sloupky přizdít příčkovku Porfix P2-500, celá stěna by se tak sjednotila a byla 30cm široká. Na podezdívku a sloupky poté nalepit/ přikotvit ( čím lepit ) 8cm PIR desky oboustranně potažené Alu folií. Poté na porfix nalepit fasádní desku z kamenné minerální vlny Rockwool Frontrock Plus 60 mm, nebo Isover TF PROFI 60 mm, nebo jinou vhodnou izolační deskou. Nebo nalepit 60mm EPS 100F? A toto zaklopit PIR deskou 2cm, čímž by se opět sjednotila celá plocha a PIR desky by posloužily i jako parozábrana. Na takto připravenou stěnu přikotvit stavěcí třmeny pro cd profil, který by byl kolmo k podlaze a následně desku SDK.

Jakou skladbu stěny by jste pro tento případ doporučil Vy?

Moc Vám děkuji za odpověď.
Přeji Vám hezký den.

S pozdravem
Dobrý den,
obecně platí, že není doporučeno zateplení z vnitřní strany konstrukce. Přesné tepelně-technické vyhodnocení skladby by ověřilo, zda v konstrukci bude či nebude docházet ke kondenzaci. Obraťte se na nás přímo, provedeme vyhodnocení pro vás vhodných skladeb.
S pozdravem M. Andrejsová.
Odpovídá:  Ing. Michaela Andrejsová - EKIS Nymburk Andami tisk