Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.24 / dotaz č. 193000
Dobrý den,
rád bych si upřesnil podmínku dotace pro bytové domy.

4.2.3.2 Podmínky pro podoblast C.3
k) O podporu na optimalizaci spotřeby energie z FV systému lze žádat, je-li FV systém vybaven centrálním řídicím systémem, který ovládá využití energie v napojených bytových jednotkách. V těchto bytových jednotkách bude instalován alespoň jeden z následujících systémů:
• systém, který v případě požadavku centrálního řídicího systému dočasně zvýší požadovanou teplotu vody v bojleru o nastavenou teplotu (energie z FV tak bude uložena ve formě tepla),


V bytovém domě máme centrální zásobníku na teplou vodu pro 13 bytů. Chceme přebytky z výroby fotovoltaické elektrárny ukládat s pomocí AZ routeru do centrálního zásobníku.
Máme nárok na 10 000 Kč za bytovou jednotku sdílející elektřinu z FV systému a připojenou k systému optimalizace spotřeby energie? Tedy na 130 000 za každý byt ?

Děkuji za odpověď.
S pozdravem
dobrý den,

nemáme praktickou zkušenost, tj. že bychom měli schválenou takovou žádost, ale dle logiky pravidel, to jde, resp. je to takto ok. Zkoušeli jsme pro jistotu vznést dotaz na fondu, ale zatím se nám nedostala žádná odpověď. Nicméně stále je potřeba dodržet, že dotace je max 50% z uhrazené částky.

S pozdravem
Jiří Tencar
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Jiří Tencar - EKIS Praha Ecoten tisk