Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.4.24 / dotaz č. 193076
Dobrý den ,
našla jsem si na Vás kontakt a mám dotaz , zda je možné získat dotaci na jíž realizovanou výměnu starého kotle za nový .
Mám invalidní důchod 3. stupně a protože ze zákona je výměna kotle povinná . Jsem majitelkou rodinného domu v Mutěnicích , kde mám trvalé bydliště a nový kotel včetně akumulačních nádob jsem nechala udělat v roce 2022 . Veškeré doklady ,fotodokumentaci , revizní zprávy , před i po realizací mám .
Moc děkuji za info.


Dobrý den.

Pokud je to kotel na biomasu, tak dotaci lze získat z kotlíkové dotace. Dle Vašeho bydliště můžete žádat dotaci z Kotlíkové dotace V - Dotační program na výměnu kotlů pro nízkopříjmové domácnosti v Jihomoravském kraji II.
Není uvedeno, zda žijete v domě sama. Pokud má domácnost více členů, tak žadatel a všichni členové jeho domácnosti musí pobírat ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně.
Uznatelné náklady jsou od 01.01.2021.

Nový zdroj
Podpora, je poskytována pouze na zdroje tepla, které splňují požadavky směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/125/ES.
Výčet podporovaných zařízení je uveden v Seznamu výrobků a technologií, který je k tomuto účelu veden Státním fondem životního prostředí ČR na adrese https://svt.sfzp.cz/. Každý výrobek v tomto seznamu má přidělen tzv. SVT kód.

Výše finanční podpory činí 95 % z celkových způsobilých výdajů, ale maximálně 130000,- Kč.

Žádost o finanční podporu musí být vždy podána nejdříve elektronicky (přes elektronický formulář Jihomoravského kraje) a následně v listinné podobě včetně všech požadovaných příloh.
Pokud máte veškeré doklady, můžete si sama podat žádost na stránkách jihomoravského kraje: https://www.jmk.cz/content/28227 nebo s pomocí poradce M-EKIS, EKIS nebo MAS. Případně může poradce podat žádost za Vás.

Postup pro podání elektronické verze žádosti
Prvním krokem pro úspěšné podání žádosti o finanční podporu je její vyplnění a odeslání v elektronické podobě.
Pro otevření formuláře a elektronické podání žádosti je nezbytné mít v počítači nainstalován program Software602 Form Filler, který je volně ke stažení například přes Dotační portál Jihomoravského kraje (odkaz uveden na stránkách www.jmk.cz).
Dotační portál Jihomoravského kraje je dostupný na adrese https://dotace.kr-jihomoravsky.cz/. Konkrétní dotační program naleznete pod záložkou Dotační oblasti, Životní prostředí.
Po vyplnění a kontrole všech dat ve formuláři žádosti je třeba žádost elektronicky odeslat (podat). Odeslání žádosti na server Jihomoravského kraje se provede pomocí tlačítka na konci žádosti (na tlačítko neklikejte opakovaně, dochází pak k opětovnému podání stejné žádosti, se stejným unikátním kódem).
Po odeslání elektronické verze žádosti je nezbytně nutné si žádost uložit a vytisknout. Odesláním elektronického formuláře dojde k uzamčení žádosti pro editaci a zároveň k uložení dat na server Jihomoravského kraje pod unikátním číselným a písmenným kódem. Kód na elektronické verzi žádosti musí být shodný s kódem na uložené a následně vytištěné listinné verzi žádosti. Pokud bude žádost uložena a vytištěna před odesláním dat na server Jihomoravského kraje, kód žádosti v uložené a elektronicky podané verzi žádosti nebude shodný.
Po odeslání elektronické žádosti na server Jihomoravského kraje je na e-mail uvedený v žádosti automaticky zasílána notifikace (potvrzení) o elektronickém podání žádosti. Notifikace jsou generovány a odesílány automaticky v 15minutových intervalech. Pokud po uplynutí tohoto intervalu žadatel potvrzení o podání žádosti neobdrží, žádost pravděpodobně nebyla řádně podána. V tomto případě žadatel pro ověření řádného podání žádosti, kontaktuje vyhlašovatele výzvy.

Postup pro podání listinné verze žádosti
Po odeslání elektronické verze žádosti je třeba si odeslanou žádost uložit, vytisknout a opatřit podpisem žadatele (podpis nemusí být úředně ověřen, žádost podepisuje výhradně žadatel, popř. zákonný zástupce). Podepsanou listinnou verzi žádosti včetně všech stran a všech povinných příloh (viz kapitola 5 dotačního programu) je následně nutné doručit na Krajský úřad Jihomoravského kraje. Doručení je možné dvěma způsoby:
1. osobně na podatelnu Krajského úřadu Jihomoravského kraje, nejpozději do 5 pracovních dnů od podání elektronické verze žádosti nebo
2. prostřednictvím poskytovatele poštovních služeb zasláním na adresu Krajského úřadu Jihomoravského kraje. V tomto případě musí být žádost do 5 pracovních dnů od podání elektronické verze žádosti předána k přepravě.

Listinná verze žádosti včetně povinných příloh se předkládá v uzavřené obálce (min. formát A4), na které musí být uvedeno následující:
Jihomoravský kraj
Odbor regionálního rozvoje, odd. evropských dotací
Kancelář č. 320-321
Žerotínovo nám. 3
601 82 Brno
Jméno a adresa žadatele
Dotační program na výměnu kotlů pro nízkopříjmové domácnosti v Jihomoravském kraji II
„NEOTVÍRAT“

Přílohy požadované k žádosti o finanční podporu
Níže uvedené přílohy se dokládají v listinné podobě spolu s listinnou verzí žádosti. K elektronické verzi žádosti se přílohy nepřipojují.
- Pokud v domě žije více osob, tak se dokládá Prohlášení o členech domácnosti – prohlášení bude doloženo za každého člena domácnosti a za každou osobu s trvalým pobytem v nemovitosti mimo žadatele.
- Doklady prokazující, že žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně.
- Fotodokumentace původního kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso.
- Kopie Dokladu o kontrole technického stavu a provozu stávajícího (nahrazovaného) spalovacího stacionárního zdroje na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu 10-300 kW včetně, sloužícího jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění (dále jen „DKTS“) vč. kopie oprávnění odborně způsobilé osoby (OZO).
- Kopie dokladu o vlastnictví nebo spoluvlastnictví nemovitosti – prostá kopie výpisu z katastru nemovitostí, ne starší než 90 dnů před podáním žádosti.
- Kopie úplné Smlouvy o zřízení běžného účtu u peněžního ústavu6, popř. potvrzení peněžního ústavu nebo jiný relevantní dokument prokazatelně dokládající vedení běžného účtu. Běžný účet musí být veden na osobu žadatele, popř. příbuzného v řadě přímé – děti, vnuci a vnučky, rodiče, prarodiče a manželé.
- Originál Písemného souhlasu (závazný formulář) spoluvlastníků většinového, resp. polovičního podílu k realizaci nového zdroje tepla.
- Originál Písemného souhlasu (závazný formulář) druhého z manželů v případě vlastnictví rodinného domu/trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci/bytové jednotce bytového domu nebo podílu na nich v rámci společného jmění manželů a písemný souhlas ostatních spoluvlastníků většinového, resp. polovičních podílu na předmětné nemovitosti k realizaci nového zdroje tepla a dalších související opatření.

Na stránkách Jihomoravského kraje v dokumentech jsou potřebné závazné formuláře a návod na vyplnění elektronické žádosti.


S pozdravem
Miroslav Sáblík
Odpovídá:  Miroslav Sáblík - M-EKIS 3M63 Valašské Klobouky, Miroslav Sáblík
Téma:  Vytápění
tisk